Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική «βουτιά» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ο τραπεζικός κλάδος οδήγησε σε βαριές απώλειες τις ευρωαγορές. «Βουτιά» 8,7% για την μετοχή της Deutsche Bank. Ισχυρές πιέσεις στο ευρώ. Χαμηλότερα η τιμή του πετρελαίου.

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωαγορές εξαιτίας των ισχυρών πιέσεων που ασκήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο.

Πρωταγωνιστής των τραπεζικών απωλειών ήταν η μετοχή της Deutsche Bank (-8,7%) μετά την απόφαση της διοίκησης να μην καταβάλει τα 14 δισ. δολάρια που ζητά το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, για τη διευθέτηση έρευνας σε πωλήσεις ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων από την τράπεζα.

Επιπλέον χαμηλότερα κινήθηκαν και οι τραπεζικές μετοχές των Royal Bank of Scotland (-4,4%) και Barclays (-3,5%).

Σημειώνεται ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης Stoxx 600 Bank Index υποχώρησε 2,1%.

Παράλληλα, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένει η διήμερη συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα.

Όπως αναφέρουν αναλυτές, τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία των τελευταίων ημερών στις ΗΠΑ (λιανικές πωλήσεις, βιομηχανική παραγωγή) απομακρύνουν το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Επιπλέον, χαμηλότερα κινείται η τιμή του πετρελαίου καθώς αναμένεται να αυξηθεί η παραγωγή σε Λιβύη και Νιγηρία. Σημειώνεται ότι οι επενδυτές έχουν εστιάσει την προσοχή τους στην επικείμενη συνεδρίαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ όπου προσδοκούν πάγωμα της παραγωγής προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι τιμές. Ο μαύρος χρυσός υποχωρεί 1,5% στα 43,22 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο μεταξύ στην Μπρατισλάβα συνεδριάζουν οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. όπου μεταξύ άλλων θα συζητήσουν για την τρομοκρατία, το Brexit και την ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,74% στις 370 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,3% στις 6.710 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 1,49% στις 10.276 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,93% στις 4.332 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 1% στις 8.633 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 2,43% στις 16.192 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,7% έναντι του δολαρίου στο 1,1158 δολ. από 1,1244 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,4% στα 1,312 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v