Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πετρέλαιο στήριξε την άνοδο στις ευρωαγορές

Μικρή άνοδο σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. «Άλμα» 3,5% για το πετρέλαιο. Ανακάμπτει το ευρώ. Στο επίκεντρο η ομιλία του Μάριο Ντράγκι. Ισχυρές πιέσεις στον ιταλικό τραπεζικό κλάδο.

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές με στήριξη από το «άλμα» της τιμής του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, άνοδο σημειώνει η τιμή του πετρελαίου καθώς οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι στην συνεδρίαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ εντός της εβδομάδας θα υπάρξει συμφωνία για μείωση της παραγωγής. Σήμερα ο μαύρος χρυσός ενισχύεται 3,5% στα 47,31 δολάρια ανά βαρέλι.

Επιπλέον, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε και η ομιλία του Μάριο Ντράγκι στο Στραμβρούργο. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προέτρεψε τα τα κράτη μέλη να εντείνουν τις προσπάθειες στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής μιας δημοσιονομικής πολιτικής που θα είναι πιο φιλική προς την ανάπτυξη.

Παράλληλα, πλούσιες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη καθώς η Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι θα διεκδικήσει τέταρτη θητεία στην Καγκελαρία, στη Γαλλία, ο Φιγιόν περνά στο δεύτερο γύρω ως φαβορί για το χρίσμα της Κεντροδεξιάς ενώ στην Ιταλία οι δημοσκοπήσεις δίνουν πρωτιά στο «όχι» στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου για την συνταγματική αναθεώρηση. Παράλληλα στις ΗΠΑ ο Τραμπ συνεχίζει να βρίσκεται σε αναζήτηση στελεχών για την κάλυψη των υπουργικών θέσεων στην κυβέρνησή του.

Αντίστοιχα, ανακάμπτει έστω οριακά το ευρώ έναντι του δολαρίου αφού την Παρασκευή είχε υποχωρήσει σε χαμηλό σχεδόν 12 μηνών. Ειδικότερα, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα σημειώνει άνοδο 0,1% στο 1,0602 δολ. από 1,0591.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,25% στις 340 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,03% στις 6.777 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,19% στις 10.685 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,56% στις 4.529 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,1% στις 8.614 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,19% στις 16.297 μονάδες.

Σημειώνεται ότι ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στον ιταλικό τραπεζικό κλάδο με τις μετοχές των Banca Popolare di Milano και Banco Popolare να υποχωρούν 3,9% και 3,8% αντίστοιχα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,2% στα 1,211 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v