Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κράτησαν τα κέρδη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη στις ευρωαγορές παρά την πτώση της τιμής του πετρελαίου. Στο επίκεντρο των επενδυτών η συνεδρίαση στη Wall Street. Οριακές διακυμάνσεις στην ισοτιμία ευρώ- δολαρίου.

Περιορίστηκε η άνοδος στις ευρωαγορές μετά το πτωτικό γύρισμα της τιμής του πετρελαίου και τις απώλειες των S&P και Nasdaq παρά την αρχική άνοδο σε νέα ιστορικά υψηλά.

Ειδικότερα, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 1,5% στα 47,50 δολάρια ανά βαρέλι παρά τις προσδοκίες για συμφωνία μείωσης της παραγωγής στην επικείμενη συνεδρίαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ.

Επιπλέον, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από την πτώση των S&P και Nasdaq στη σημερινή συνεδρίαση του αμερικανικού χρηματιστηρίου αφού πρώτα είχαν πιάσει νέα ιστορικά υψηλά.

Στο μεταξύ, στο επίκεντρο παραμένουν οι πολιτικές εξελίξεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Χθες ο Ντόναλντ Τραμπ «υποσχέθηκε» απόσυρση των ΗΠΑ από την εμπορική συμφωνία TPP και ακύρωση ορισμένων περιορισμών στην παραγωγή ενέργειας στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη, τα βλέμματα είναι στραμμένα στο ιταλικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι πιέσεις στο ευρώ μετά το χθεσινό ανοδικό διάλειμμα. Συγκεκριμένα το ευρώ υποχωρεί 0,1% στο 1,0622 δολ. από 1,0629 την προηγούμενη μέρα.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,23% στις 341 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,62% στις 6.819 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,27% στις 10.713 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,41% στις 4.548 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,43% στις 8.651 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 1,37% στις 16.519 μονάδες.

Πρωταγωνιστές της σημερινής ανόδου ήταν οι μετοχές των Anglo American (+7,6%), BHP Billiton (+5%) και ArceloMittal (+6%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,1% στα 1,209 δολ./oz.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v