Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλότερα οι ευρωαγορές με το βλέμμα στη Fed

Αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 25 μ.β. αναμένουν οι αναλυτές. Στο επίκεντρο παραμένουν οι τράπεζες, και ιδίως οι ιταλικές. Σταθεροποιητικό ξεκίνημα της Wall Street δείχνουν τα futures.

Σε λίγο χαμηλότερο επίπεδο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν αναμονή των ανακοινώσεων της Fed, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 25 μ.β., -για πρώτη φορά μετά από έναν χρόνο. Ωστόσο υπάρχει αβεβαιότητα ως προς τις επόμενες κινήσεις της Fed, το 2017.

Στο επίκεντρο παραμένει και ο τραπεζικός κλάδος της Ευρώπης. Χθες η Moody’s υποβάθμισε το outlook για τις ιταλικές τράπεζες σε «αρνητικό» από «σταθερό», λόγω των αυξανόμενων κεφαλαιακών τους αναγκών και την αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα.

Η ΕΚΤ, με επίσημη επιστολή της, απέρριψε το αίτημα της Monte dei Paschi di Siena για παράταση χρόνου για την ΑΜΚ, ενώ πηγές που επικαλείται το Reuters ανέφεραν πως η τράπεζα θα μπορούσε να ξανα-ανοίξει την προσφορά για μετατροπή ομολόγων σε μετοχές αύριο εάν το ΔΣ επιλέξει να προχωρήσει στην ΑΜΚ φέτος. Η διαπραγμάτευση της μετοχής ανεστάλη, μετά από πτώση 4,2% στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, ενώ αυτή την ώρα υποχωρεί κατά 1,8%.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η UniCredit ανακοίνωσε έκδοση μετοχών ύψους 13 δισ. ευρώ αλλά και πώληση «κόκκινων» δανείων ύψους 17,7 δισ. ευρώ.

Προβλήματα για την Credit Suisse η οποία, σύμφωνα με το Bloomberg,  έρχεται αντιμέτωπη με αγωγή ύψους 10 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, καθώς κατηγορείται για απάτη στην πώληση αξιογράφων που στηρίζονται σε στεγαστικά δάνεια πριν την οικονομική κρίση του 2008.

Στο «μέτωπο» των εταιρικών ειδήσεων, η Sanofi φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις για εξαγορά της ελβετικής εταιρείας Actelion.

Εν τω μεταξύ, η Eurostat ανακοίνωσε τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή Οκτωβρίου, η οποία υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μικρή αύξηση. Επίσης, στη Βρετανία, ο αριθμός των απασχολούμενων μειώθηκε κατά 6.000 άτομα το διάστημα Αυγούστου-Οκτωβρίου, αν και το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 4,8%, στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον δέκα ετών.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,48% χαμηλότερα στις 355 μονάδες, κατά 0,1% υποχωρεί ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.961 μονάδες, κατά 0,63% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.773 μονάδες και κατά 0,24% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 11.257 μονάδες, ενώ κατά 0,3% υποχωρεί ο ιταλικός FTMIB στις 18.772 μονάδες.

Σταθεροποιητικό άνοιγμα της Wall Street δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v