Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητικά οι ευρωαγορές

Το ράλι της τιμής του πετρελαίου "στέλνει" τον πανευρωπαϊκό δείκτη πετρελαίου και αερίου στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015. "Άλμα" 6,3% για την Monte dei Paschi. Στο "κόκκινο" η Κωνσταντινούπολη, νέα πτώση για τη λίρα. Μικτά τα futures της Wall.

Ήπιες κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς καταλαγιάζει η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία, ενώ οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα στη συνεδρίαση της Fed αυτήν την εβδομάδα, εν αναμονή αποφάσεων για τα επιτόκια.

Με ενδιαφέρον παρακολουθούν οι επενδυτές και τις εξελίξεις στον ιταλικό τραπεζικό κλάδο. Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Reuters, επικαλούμενο πηγή του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, το υπουργείο θα εγγυηθεί τη συνέχεια της Monte dei Paschi di Siena καθώς και τις αποταμιεύσεις των πελατών της τράπεζας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Η μετοχή της τράπεζας κάνει ράλι 5,7% στο ξεκίνημα της συνεδρίασης.

Σημειώνεται πως η τράπεζα γνωστοποίησε πως θα προχωρήσει το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης ύψους 5 δισ. ευρώ πριν το τέλος του έτους, μετά την άρνηση της ΕΚΤ θα δώσει παράταση προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κεφαλαιακή της επάρκεια. Από την πλευρά του, ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ξεκαθάρισε πως η Ιταλία ούτε έχει, ούτε θα έχει τραπεζική κρίση.

Παράλληλα, η είδηση πως κάποια μη μέλη του ΟΠΕΚ θα συμμετέχουν στην πρωτοβουλία του Οργανισμού για περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου το επόμενο έτος, στέλνει τις τιμές του «μαύρου χρυσού» έως 5% υψηλότερα, δίνοντας ώθηση στον πανευρωπαϊκό δείκτη πετρελαίου και αερίου (+2%).

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,34% χαμηλότερα στις στις 354 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχωρεί κατά 0,3% στις 6.930 μονάδες, κατά 0,2% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 11.181 μονάδες, ενώ οριακά στο "κόκκινο" κινείται ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.761 μονάδες. Ο δείκτης FTSEMib ενισχύεται κατά 1,13% στις 18.449 μονάδες.

Πτώση 0,7% καταγράφει το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Σαββάτου, αλλά και την ανακοίνωση των στοιχείων της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας για την τουρκική οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε κατά 1,8% το γ' τρίμηνο. Συνεχίζεται η υποχώρηση της λίρας έναντι του δολαρίου (-1,12%). 

Μικτό άνοιγμα της Wall Street δείχνουν τα futures, με αυτά του Nasdaq να εμφανίζουν απώλειες 0,4%, αλλά του Dow Jones να εμφανίζει οριακά κέρδη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v