Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωαγορές: Ιταλικές τράπεζες και Fed στο επίκεντρο

Ανακάμπτουν οι τιμές των ιταλικών τραπεζικών μετοχών, με ράλι σχεδόν 6% στην UniCredit. Έτοιμη να παρέμβει η ιταλική κυβέρνηση για να στηρίξει τράπεζες και καταθέσεις. Βελτίωση οικονομικού κλίματος στη Γερμανία. Ανοδικά τα futures της Wall.

Σε υψηλότερο επίπεδο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX να διευρύνει τα κέρδη του μετά την ανακοίνωση των στοιχείων του Ινστιτούτου ZEW, ενώ κέρδη που ξεπερνούν το 1,4% καταγράφει το ιταλικό χρηματιστήριο, με τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο στο επίκεντρο.

Χθες η Κομισιόν επανέλαβε πως είναι πρόθυμη να συζητήσει επιλογές για τις ιταλικές τράπεζες και πως η κρατική στήριξη είναι διαθέσιμη στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων.

Πριν από λίγο, ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει για να στηρίξει τις τράπεζες και να προστατεύσει τις καταθέσεις.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, η UniCredit, ανακοίνωσε πως προχωρά στην μεγαλύτερη έκδοση μετοχών που έχει γίνει στην Ιταλία, ύψους 13 δισ. ευρώ, με στόχο τον εξορθολογισμό του ισολογισμού της και την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης κερδοφορίας της. Η αύξηση θα προχωρήσει μέχρι τον Ιούνιο.

Η μετοχή της UniCredit άνοιξε με απώλειες 3% όμως τώρα κάνει ράλι 5,86%, η μετοχή της Monte dei Paschi συνεχίζει ανοδικά, αλλά τα κέρδη της περιορίζονται στο 1,7% από 3,6% στην αρχή της συνεδρίασης, ενώ καταγράφει κέρδη 3,6%, ενώ ο ιταλικός τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 2,64%, μετά τις αρχικές απώλειες 1,3%.

Νωρίτερα, η Γερμανία ανακοίνωσε πως ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,7% τον Νοέμβριο, ενώ το επενδυτικό κλίμα παραμένει αμετάβλητο, παρά την αύξηση των ρίσκων. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Ινστιτούτου ZEW διαμορφώθηκε στο 13,8 τον Δεκέμβριο, έναντι του 13,8 τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώνεται στο 63,5 από 58,8 τον Νοέμβριο.

Οι επενδυτές περιμένουν τις ανακοινώσεις της Fed, που αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων της για πρώτη φορά φέτος, προσέχοντας για ενδείξεις αντίδρασης στην εκλογή-έκπληξη του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, με ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της νομισματικής πολιτικής.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές παρακολουθούν και την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους πιστωτές της, αλλά και την εξέλιξη των διαδικασιών για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,63% στις 355 μονάδες, κατά 0,13% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.899 μονάδες, κατά 0,65% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.792 μονάδες και κατά 0,8% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 11.278 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTMIB ενισχύεται κατά 1,41% στις 18.625 μονάδες.

Άνοιγμα της Wall Street σε υψηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που ενισχύονται κατά περίπου 0,3%.

Λίγο υψηλότερα κινούνται τιμές του πετρελαίου, μετά το χθεσινό ράλι σε υψηλό 18 μηνών λόγω της συμφωνίας μελών και μη μελών του ΟΠΕΚ για περιορισμό της παραγωγής.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v