Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στον Ντράγκι

Πιθανές ενδείξεις για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ αργότερα φέτος αναμένουν οι επενδυτές. Παραμένουν οι τράπεζες στο επίκεντρο και λόγω Brexit. Πτωτικά τα futures της Wall Street.

Ήπιες μεταβολές στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τις χθεσινές δηλώσεις της Janet Yellen και να περιμένουν τις σημερινές ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ για την ώρα, όμως θα έχουν το νου τους για δηλώσεις που ίσως δείξουν αλλαγή κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Εν τω μεταξύ, ο τραπεζικός κλάδος παραμένει στο επίκεντρο, με ορισμένες τράπεζες που έχουν έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο –μεταξύ των οποίων η Lloyds και η HSBC- να δηλώνουν πως ίσως ανοίξουν θυγατρικές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να μεταφέρουν προσωπικό εκεί, λόγω του Brexit.

Επίσης, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τον Νταβός, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου τα επόμενα χρόνια, λόγω μια σειράς ρυθμιστικών αβεβαιοτήτων που επιβαρύνουν τη γερμανική τράπεζα.

Προβληματισμός επικρατεί όμως και για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων για τη διάσωση των τραπεζών, με στελέχη των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών να ανησυχούν πως ο όρος που χρησιμοποίησε η Ιταλία για να αποφύγει το bail in της Monte dei Paschi di Siena, ίσως θέσει προηγούμενο και για άλλες τράπεζες –και όχι μόνο στην Ιταλία- υπονομεύοντας έτσι την αξιοπιστία της SRB.

Στα ενδιαφέροντα της ημέρας, η Carrefour ανακοίνωσε αύξηση 3,9% στις πωλήσεις τριμήνου, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ η γαλλική Safran υπέβαλε προσφορά ύψους 9 δισ. δολαρίων για την Zodiac Aerospace, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη δημιουργία της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας προμηθειών του αεροδιαστημικού κλάδου. Η μετοχή της Zodiac κάνει ράλι 21,2%.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,26% στις 362 μονάδες, κατά 0,58% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.204 μονάδες, κατά 0,26% ο CAC του Παρισιού στις 4.840 μονάδες και κατά 0,14% ο DAX της Φρανκφούρτης στις 11.582 μονάδες. 

Πτωτικό ξεκίνημα στη Wall Street δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που υποχωρούν κατά περίπου 0,2%.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v