Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια ανάκαμψης στις ευρωαγορές

Τις δηλώσεις Μέι αφομοιώνουν οι επενδυτές, ενώ προετοιμάζονται και για την ορκομωσία του Ντόναλντ Τραμπ. Αρχές Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί στην ΕΚΤ το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Monte dei Paschi di Siena.

Σε θετικό πεδίο επιστρέφουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, αποσαφήνισε τους στόχους της για τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Η Μέι ξεκαθάρισε πως δεν θέλει η Βρετανία να διατηρήσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ, ωστόσο είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο με τις άλλες 27 χώρες-μέλη.

Στο επίκεντρο παραμένει και ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε δυο μέρες αναλαμβάνει και επισήμως τα καθήκοντα του προέδρου των ΗΠΑ. Μιλώντας στην Wall Street Journal δήλωσε πως το δολάριο είναι «υπερβολικά ισχυρό» κάτι που δυσκολεύει τον ανταγωνισμό των αμερικανικών εταιρειών με αυτές άλλων χωρών.

Κινητικότητα και στον ιταλικό τραπεζικό τομέα, με αξιωματούχο της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας να αναφέρει πως η Monte dei Pasch di Siena ευελπιστεί να παρουσιάσει στην ΕΚΤ το σχέδιο αναδιάρθρωσής της στις αρχές Φεβρουαρίου. Ο ίδιος είπε πως οι ιταλικές τράπεζες θα πρέπει να επωμιστούν επιπλέον 1,5 δις. ευρώ προκειμένου να εξασφαλιστεί η πώληση των τεσσάρων μικρών τραπεζών που διασώθηκαν από το κράτος το 2015.

Με ενδιαφέρον αναμένονται και η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ αύριο, με τις αγορές να εκτιμούν πως ο Μάριο Ντράγκι δεν θα μεταβάλει τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας.

Νωρίτερα σήμερα η Γερμανία ανακοίνωσε τα στοιχεία για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό του Δεκεμβρίου, ο οποίος αυξήθηκε κατά 1% σε μηνιαία και κατά 1,7% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας την μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από τον Ιούλιο του 2013.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,1% υψηλότερα στις 362 μονάδες, κατά 0,5% ενισχύεται ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.256 μονάδες, κατά 0,2% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.871 μονάδες και κατά 0,4% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 11.588 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v