Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέλος τα ρεκόρ για τον FTSE 100 του Λονδίνου

Πτώση σημείωσε το βρετανικό χρηματιστήριο μετά από δώδεκα σερί ιστορικά υψηλά. Απώλειες άνω του 1% για ΜΙΒ Μιλάνου και IBEX Μαδρίτης. Πλησίασε χαμηλά 31 ετών η στερλίνα. Χαμηλότερα το πετρέλαιο. Κλειστή η Wall Street λόγω αργίας.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές με το βλέμμα των επενδυτών να βρίσκεται στραμμένο στην βρετανίδα πρωθυπουργό που την Τρίτη θα ανακοινώσει το σχέδιο της για το Brexit.

Το Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας, Phillip Hammond δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ότι αν η χώρα δεν διατηρήσει την πρόσβασή της στην Ευρωζώνη τότε το Λονδίνο θα ακολουθήσει ένα νέο οικονομικό μοντέλο.

Στο μεταξύ πτωτικά κινήθηκε το βρετανικό χρηματιστήριο με τον δείκτη FTSE 100 να τερματίζει σερί 12 ιστορικών υψηλών μετά τη «βουτιά» κοντά σε χαμηλό 31 ετών της βρετανικής λίρας.

Πρωταγωνιστές των σημερινών απωλειών ήταν οι τραπεζικές μετοχές με τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 1,4%.

Επιπλέον ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και οι μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών. Η μετοχή της Volkswagen υποχώρησε 2%, της Daimler 1,4% και της BMW 1,3%.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, σε κοινή συνέντευξή του στην Bild και τους Times, απείλησε την BMW με υψηλές δασμολογικές κυρώσεις αν η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αποφασίσει να κατασκευάσει μονάδα παραγωγής στο Μεξικό και όχι στις ΗΠΑ.

Στο εταιρικό μέτωπο, οι εταιρείες οπτικών Luxottica και Essilor αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με την αξία του νέου ομίλου να εκτοξεύεται κοντά στα 46 δισ. δολάρια.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,8% στις 362 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,15% στα 7.327 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,64% στις 11.554 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,82% στις 4.882 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 1,07% στις 9.410 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 1,37% στις 19.247 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινείται πτωτικά 0,3% στα 52,22 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύεται 0,5% στα 1.202 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ υποχωρεί 0,4% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0604 από 1,0644 την προηγούμενη εβδομάδα.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v