Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυτοκινητοβιομηχανίες-αεροπορικές πιέζουν τις ευρωαγορές

Ισχυρές πιέσεις στις γερμανικές εταιρείες αυτοκινήτων καθώς η Κομισιόν και η Γερμανία ξεκινούν έρευνα για καρτέλ στην αυτοκινητοβιομηχανία. Για πιέσεις στις τιμές εισιτηρίων προειδοποίησε η Ryanair. Χαμηλότερα των εκτιμήσεων τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον PMI της ευρωζώνης. Πτωτικά τα futures της Wall Street.

Σε αρνητικό έδαφος «γύρισαν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις λόγω της έρευνας που ξεκινούν οι ευρωπαϊκές και γερμανικές αρχές για καρτέλ στον κλάδο, ενώ πιέσεις δέχονται και οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών μετά την προειδοποίηση της Ryanair για πιέσεις στις τιμές των εισιτηρίων.

Η μετοχή της Volkswagen υποχωρεί κατά 3%, της Daimler κατά 3,7% και της BMW έως 2,5%.

Τα προκαταρτικά στοιχεία του IHS Markit για τον PMI της ευρωζώνης, που ήταν χαμηλότερα και έναντι του προηγούμενου μήνα και έναντι των εκτιμήσεων, δεν βοηθούν το κλίμα, ενώ η αγορά παρακολουθεί και τις εξελίξεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας-ΕΕ.

Στέλεχος του Λευκού Οίκου δήλωσε χθες πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι διατεθειμένος να υπογράψει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ωστόσο στην Ευρώπη, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε πως θα υπάρξουν αντίποινα κατά των ΗΠΑ, αν προωθήσουν κυρώσεις που θα επηρεάσουν ευρωπαϊκές εταιρείες. Η Ρωσία απάντησε πως οι προτεινόμενες νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ αποτελούν προσπάθεια να βγει η Ρωσία από την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η ανακοίνωση εταιρειών αποτελεσμάτων, με τη Ryanair να ανακοινώνει νωρίτερα αύξηση 55% στα καθαρά κέρδη τριμήνου και τη Reckit Benckiser προ φόρων κέρδη 1,02 δισ. στερλινών.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,5% στις 378 μονάδες, κατά 1% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.378 μονάδες, κατά 0,7% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 12.156 μονάδες και κατά 0,36% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.099 μονάδες.

Πτωτικό ξεκίνημα της Wall Street δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που κινούνται έως 0,2% χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v