Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεπερνούν το σοκ της «Τζαμάικα» οι ευρωαγορές

Σε θετικό έδαφος επέστρεψαν οι ευρωαγορές, με επιφυλακτικούς όμως τους επενδυτές λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που προκαλεί η κατάρρευση των διερευνητικών επαφών για σχηματισμό Γερμανικής κυβέρνησης. Ξανά πάνω από τις 13.000 μονάδςε ο DAX. Προσπάθεια ανάκαμψης για το ευρώ. Ήπια πτωτικά τα futures της Wall

Να ανακτήσουν τις αρχικές τους απώλειες προσπαθούν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την Φρανκφούρτη να βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία προκαλεί πολιτική αβεβαιότητα στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, θέτοντας εν αμφιβόλω την τέταρτη θητεία της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Το FDP αποσύρθηκε αιφνιδιαστικά από τις διαπραγματεύσεις χθες το βράδυ, επικαλούμενο αγεφύρωτες διαφορές, ενώ η κ. Μέρκελ θα συζητήσει σήμερα τα επόμενα βήματα με τον Γερμανό πρόεδρο. Μεταξύ των σεναρίων που «παίζουν» τώρα, είναι είτε ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας με τους Πράσινους, ή η διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Ο δείκτης DAX άνοιξε με απώλειες 0,5%, στη συνέχεια προσπάθησε να ανακάμψει σημειώνοντας οριακή άνοδο, γρήγορα επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος, ενώ αυτήν την ώρα κινείται στο "πράσινο".

Το ευρωπαϊκό νόμισμα έφτασε να υποχωρεί έως και 0,6% έναντι του δολαρίου, ενώ αυτήν την ώρα κινείται οριακά χαμηλότερα στα 1,1788 δολάρια. Έναντι του γεν υποχωρούσε νωρίτερα κατά 0,5% και κατά 0,4% έναντι της στερλίνας.

Παράλληλα, πτωτικά κινείται η απόδοση του bund, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα στρέφει τους επενδυτές στην αναζήτηση της ασφάλειας του γερμανικού κρατικού ομολόγου.

Σε μια πρώτη αντίδραση, που ήρθε από την Ασία, οι αναλυτές σημειώνουν πως δεν αποτελεί απόλυτη έκπληξη η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, ωστόσο εκφράσουν ανησυχία για τις επιπτώσεις.

Στην Ευρώπη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως το "πάγωμα" των διαπραγματεύσεων δεν είναι προς το συμφέρον της Γαλλίας, ενώ ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την εξέλιξη "κακή είδηση για την Ευρώπη", συμπληρώνοντας πως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι "κακή ιδέα".

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων (σήμερα ανακοινώνουν μεταξύ άλλων οι Julius Baear και William Hill), ενώ από το εταιρικό «μέτωπο», οι UBS, Royal Bank of Scotland, JPMorgan Chase, Citigroup, Barclays, HSBC και δυο ακόμα τράπεζες εμφανίζονται –σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times- πρόθυμες να διαπραγματευτούν διακανονισμούς με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές για την υπόθεση χειραγώγησης της αγοράς ξένου συναλλάγματος.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,35% υψηλότερα στις 385 μονάδες, οριακά στο "πράσινο" ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.385 μονάδες, κατά 0,26% ενισχύεται ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 13.027 μονάδες και κατά 0,33% ο δείκτης CAC στο Παρίσι στις 5.336 μονάδες. 

Άνοιγμα της Wall Street σε λίγο χαμηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v