Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Μεγαλύτερα κέρδη καταγράφει στη Φρανκφούρτη ο DAX με 1,2%, ανοδικά και ο ΜΙΒ στο Μιλάνο κατά 1%. Παρά την αβεβαιότητα του εκλογικού αποτελέσματος στην Ιταλία, οι ευρωαγορές σημειώνουν θετική κίνηση. Lego, Thales, Just Eat ανακοινώνουν κέρδη.

Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, παρά την αβεβαιότητα που ακολούθησε το εκλογικό αποτέλεσμα της Ιταλίας την Κυριακή. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,4%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται 0,9% υψηλότερα, στο Παρίσι ο CAC 40 κερδίζει 0,7%, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ ενισχύεται 1%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ  κερδίζει 0,5%, ενώ τα μεγαλύτερα κέρδη καταγράφει στη Φρανκφούρτη ο DAX με 1,2%.

Η πολιτική αβεβαιότητα συνεχίζεται στην Ιταλία. Δύο αντισυστημικά κόμματα - η Κίνηση των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα (πρώην Λέγκα του Βορρά) - προηγήθηκαν στις εκλογές της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης. 

Το ευρωσκεπτιστικό Πέντε Αστέρων ήταν το μεγαλύτερο κόμμα στις εκλογές. Εν τω μεταξύ, ο πρώην Πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι παραιτήθηκε τη Δευτέρα μετά τα χειρότερα αποτελέσματα από τον σχηματισμό του το 2007.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις για το Brexit. Η Τερέζα Μέι και ο αρμόδιος υπουργός της Ντέηβιντ Ντέιβις θα συναντηθούν με τον Γκι Βερχόφσταντ.

Εταιρικά στοιχεία

Στο μέτωπο των εταιρικών κερδών, η εταιρεία παιχνιδιών Lego και η γαλλική εταιρεία Thales δημοσιεύουν στοιχεία σήμερα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Just Eat - εταιρεία delivery φαγητού - κάνουν ανακοινώσεις.

Η δανέζικη εταιρεία παιχνιδιών Lego είχε πέρυσι πτώση στις πωλήσεις και τα κέρδη, για πρώτη φορά από το 2004.  Τα έσοδα υποχώρησαν 8% στα 35 δισ. κορώνες (5,8 δισ. δολάρια) το 2017 ενώ τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 16%, στα 10,4 δισ. κορώνες, σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα. 

Η on line εταιρεία delivery φαγητού Just Eat είχε απώλειες προ φόρων 76 εκατ. στερλίνες (105 εκατ. δολάρια) το 2017, σε σύγκριση με τα κέρδη των 91,3 εκατ. στερλινών το 2016. Η εταιρεία – εισηγμένη στον FTSE 100 – είχε επιβάρυνση 180 εκατ. στερλίνες στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Χωρίς αυτή την επιβάρυνση, η επιχείρηση είχε κέρδη προ φόρων 104 εκατ. στερλίνες. 

H μετοχή της υποχωρεί 14% στην πρωινή διαπραγμάτευση και βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο. Οι επενδυτές δεν είδαν με «καλό μάτι», σύμφωνα με τους Financial Times, την ανακοίνωση έξτρα επένδυσης για ώθηση της εταιρείας και των υπηρεσιών delivery αλλά και για να τη βοηθήσουν να αναπτυχθεί εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.

Η εικόνα στην Ασία

Οι ασιατικές μετοχές ανέκτησαν σημαντικό μέρος του χαμένου εδάφους, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δέχεται όλο και περισσότερες πιέσεις από τους πολιτικούς συμμάχους του να κάνει πίσω στο θέμα της επιβολής δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. 

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κατέγραψε άνοδο 1,3%, ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο έκλεισε με κέρδη 1,79% στις 21.417 μονάδες.
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v