Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ιταλία τάραξε τις ευρωπαικές αγορές

Απώλειες κατέγραψαν τα χρηματιστήρια σε Μιλάνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία. Ισχυρές πιέσεις για τις ιταλικές τράπεζες. Πτώση για πετρέλαιο και χρυσό. Υποχωρεί το ευρώ.

Η Ιταλία τάραξε τις ευρωπαικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, οι οποίες και διαμόρφωσαν το αρνητικό κλίμα στις αγορές.

Στο ιταλικό χρηματιστήριο ο δείκτης FTSE MIB ξεκίνησε ανοδικά αλλά έκλεισε με απώλειες 2,08%, στις 21.932 μονάδες. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει 5,02% στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις.

Ισχυρό πλήγμα δέχθηκαν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου με τις Mediobanca, Unicredit, Banca Generali, Intesa Sanpaolo να καταγράφουν απώλειες υψηλότερες του 4%.

Επιστροφή των πιέσεων και στα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να ενισχύεται στο 2,48%, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει ως το 2,38%. Στην αγορά συναλλάγματος, η άνοδος του ευρώ περιορίζεται στο 0,12% αυτήν την ώρα, με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στα 1,1665 δολάρια.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Ιταλίας κάλεσε το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, Κάρλο Κοταρέλι, από τον οποίον ζήτησε να ηγηθεί μιας προσωρινής κυβέρνησης, κάτι που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε διενέργεια πρόωρων εκλογών, καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως δεν θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών. Μάλιστα, αναλυτές μιλούν ήδη για εκλογές τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 υποχώρησε 0,58%, στις 12.863 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε πτώση 0,61%, στις 5.508 μονάδες. Τόσο το Χρηματιστήριο του Λονδίνου όσο και η Wall Street παρέμειναν κλειστά λόγω αργίας.

Το ευρώ υποχωρεί σε σχέση με το δολάριο με την ισοτιμία τους να κυμαίνεται στα επίπεδα του 1,16.

Εν τω μεταξύ ισχυρές απώλειες της τάξης του 2$ σημειώνει το πετρέλαιο με την τιμή του στα 66,5 δολάρια ανά βαρέλι. Πιέσεις και για το χρυσό που κυμαίνεται στα 1.302 δολάρια.

 

Αρης Δαμουλάκης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v