Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό γύρισμα στις ευρωαγορές με τον εμπορικό πόλεμο στο επίκεντρο

Στο προσκήνιο η επιβολή δασμών από την αμερικανική κυβέρνηση σε κινεζικά προϊόντα και η απάντηση από το Πεκίνο. Ανέκαμψε η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας. Κέρδη 4,3% για την Thyssenkrupp μετά την παραίτηση του επικεφαλής.

Σε αρνητικό έδαφος περνούν τις μεσημεριανές ώρες οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο. 

Σε ισχύ τέθηκαν οι νέοι αμερικανικοί δασμοί σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 34 δισ. δολαρίων. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει προειδοποιήσει πως μπορεί να βάλει στο στόχαστρο μονομερώς κινεζικά προϊόντα αξίας άνω των 500 δισ. δολαρίων -περίπου το συνολικό ποσό που εισήγαγαν οι ΗΠΑ από την Κίνα πέρυσι.

* Στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται ανοδικά κατά 0,04%, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κατά 0,06%

* Στο Παρίσι ο CAC υποχωρεί 0,04%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE κατά 0,3%

* Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ χάνει 0,2%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe σε αρνητικό έδαφος κατά 0,03%

Σε θετικό έδαφος τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, παρά το ότι ΗΠΑ και Πεκίνο έθεσαν σε ισχύ σήμερα νέους δασμούς, με τους επενδυτές να σχολιάζουν πως οι κινήσεις αυτές είχαν ήδη προεξοφληθεί.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, άλμα σημείωσε η γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Μάιο, μετά από μία δύσκολη έναρξη χρονιάς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, σε μηνιαία βάση τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία έδειξαν ότι η παραγωγή ενισχύθηκε κατά 2,6%, κινούμενη θετικά μετά την πτώση κατά 1,3% του Απριλίου. Η ανάγνωση ήταν υψηλότερη από το 0,3% που προβλεπόταν σε δημοσκόπηση του Reuters

Στον εταιρικό κόσμο, ο επικεφαλής της Thyssenkrupp, Heinrich Hiesinger, υπέβαλε την παραίτηση του μία μόλις εβδομάδα μετά την υπογραφή ντιλ με την Tata Steel, όπως μεταδίδει το Reuters. Η μετοχή της κερδίζει 4,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v