Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία και δασμοί ρίχνουν τις ευρωπαϊκές αγορές

Στο επίκεντρο η κυβερνητική κρίση στον γερμανικό συνασπισμό, ενώ παραμένουν οι εμπορικές ανησυχίες και οι απειλές για αντίποινα από την ΕΕ σε περίπτωση επιβολής αμερικανικών δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. Στοιχεία μεταποίησης και ανεργίας ευρωζώνης σήμερα.

Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι επενδυτές αμφισβητούν τη σταθερότητα της γερμανικής κυβέρνησης και τις ευρύτερες εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών.

* Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχει απώλειες 0,9%

* Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,3% ενώ στην πρωινή συνεδρίαση έχανε 1,3%

* Στο Παρίσι ο CAC 40 χάνει 0,8%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ επίσης

* Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ σε αρνητικό έδαφος 1%

* Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί 0,8%

Οι αγορές παρακολουθούν την ειδησεογραφία από τη Γερμανία. Σαν βόμβα έσκασε η είδηση αργά το βράδυ της Κυριακής που θέλει τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ να δηλώνει έτοιμος να παραιτηθεί, θεωρώντας προφανώς μη ικανοποιητική την «ευρωπαϊκή λύση» για το προσφυγικό που επέτυχε ο καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Αυτό φέρεται να έχει δηλώσει ο Ζέεχοφερ στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στο Μόναχο την Κυριακή, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), o υπουργός Εσωτερικών επισημαίνει ότι ούτως ή άλλως την Τετάρτη κλείνει 69 χρόνια ζωής και έχει ήδη "επιτύχει πολλά" στην πολιτική.

Την ίδια ώρα, στο προσκήνιο είναι και η απειλή από την ΕΕ για επιβολή δασμών ως αντίποινα στις ΗΠΑ, αν η αμερικανική κυβέρνηση προχωρήσει σε επιβολή φόρων στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, όπως μεταδίδουν οι Financial Times. Επιπλέον, ο Λευκός Οίκος φέρεται να έχει ετοιμάσει νομοσχέδιο που του δίνει τη δυνατότητα να επιβάλει αυξήσεις στους δασμούς μονομερώς, χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, αναφέρει η Axios.

Στο μέτωπο των δεδομένων, η ανάπτυξη των εργοστασίων της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο και έφτασε σε χαμηλό 18 μηνών, σημειώνοντας πτώση για έκτο συνεχόμενο μήνα, εν μέσω αυξημένων εμπορικών ανησυχιών.

Ο τελικός ΡΜΙ της IHS Markit για τον κλάδο της μεταποίησης προσγειώθηκε σε χαμηλό 18 μηνών, στις 54,9 μονάδες από 55,5 τον Μάιο, ελαφρώς χαμηλότερα από την εικόνα που έδιναν τα προκαταρκτικά στοιχεία. Παραμένει πάντως υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Η ανεργία στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ παρέμεινε αμετάβλητη τον Μάιο, σύμφωνα με τη Eurostat. Διαμορφώθηκε στο 8,4%, ενώ οι οικονομολόγοι δημοσκόπησης του Reuters ανέμεναν ότι θα αυξηθεί στο 8,5%.

Στα εταιρικά νέα, η γαλλική εταιρεία Carrefour και η βρετανική Tesco, οι δύο μεγαλύτεροι όμιλοι σούπερ μάρκετ της Ευρώπης, σχεδιάζουν να δημιουργήσουν παγκόσμια συμμαχία για να μειώσουν τα κόστη τους, εν μέσω αυξανόμενης πίεσης ανταγωνισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v