Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο εμπορικός πόλεμος ρίχνει τις ευρωπαϊκές αγορές

Στο επίκεντρο οι νέοι αμερικανικοί δασμοί 10% σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων. Sell off στις κινεζικές αγορές. Στο προσκήνιο η Σύνοδος του ΝΑΤΟ και οι πολιτικές εξελίξεις στη Μ. Βρετανία.

Σε αρνητικό έδαφος περνούν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα, καθώς κλιμακώνεται η εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Οι ΗΠΑ προωθούν επιπλέον δασμούς 10% σε κινεζικά προϊόντα $200 δισ., με την Κίνα να δηλώνει πως δεν μπορεί να αποδεχθεί τους νέους δασμούς. Το Πεκίνο καταγγέλλει στον ΠΟΕ τις μονομερείς ενέργειες των ΗΠΑ.

Η εικόνα στις αγορές

Στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 1,2%, στο Παρίσι ο CAC 40 1% χαμηλότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης, στη Μαδρίτη ο IBEX 35 σε αρνητικό έδαφος κατά 1%, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ επίσης 1,3%, ενώ o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 χάνει 1,1%

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι κινεζικές μετοχές. Οι επενδυτές ανησυχούν πως ένας πλήρης σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος θα βλάψει τις παγκόσμιες εξαγωγές, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας είχε απώλειες 1,1% και και 1,26% ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο.

Brexit και ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, έχει με το μέρος της την Άγγελα Μέρκελ. Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ καλωσόρισε τις προτάσεις της βρετανικής κυβέρνησης της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι αυτές αποτελούν ένα «βήμα προόδου» στη διαδικασία του Brexit. Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το διαζύγιο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα.

 

Τα μέλη του ΝΑΤΟ συναντώνται για τη Σύνοδο στις Βρυξέλλες, όπου οι αμυντικές δαπάνες θα αποτελέσουν βασικό θέμα συζήτησης.

Εταιρικά νέα

Περνώντας στον τομέα των επιχειρήσεων, η Sainsbury’s  αναμένεται να ανακοινώσει τον Martin Scicluna ως νέο CEO, σύμφωνα με το Sky News. Οι Repsol, Barratt Developments και JD Wetherspoon δημοσιεύουν στοιχεία σήμερα. 

Ο Όμιλος Burberry ανακοίνωσε σήμερα ότι οι συγκρίσιμες πωλήσεις σημείωσαν μικρότερη αύξηση το πρώτο τρίμηνο του έτους χρήσης, λόγω πιο ήπιας τουριστικής ζήτησης που επηρέασε τις πωλήσεις στην Ευρώπη. H μετοχή του υποχωρεί 4,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v