Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Ανοδικά κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Παρίσι. Πτώση για τους δείκτες MIB στο Μιλάνο και IBEX στη Μαδρίτη. Σε υψηλό μήνα το ευρώ.

Μικτές οι διαθέσεις των επενδυτών στις ευρωαγορές μετά την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικό.

Πλέον, η προσοχή της αγοράς είναι στραμμένη στις εμπορικές συζητήσεις ΗΠΑ-Καναδά. Σε περίπτωση που η Οτάβα συμφωνήσει με τους νέους όρους, τότε η αναθεωρημένη τριμερής συμφωνίας θα έχει θετικό αντίχτυπο στην πρόσφατη οικονομική αβεβαιότητα, που προκάλεσαν οι επανειλημμένες απειλές του Αμερικανού Προέδρου.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, παραδέχθηκε ότι η έξοδος χωρίς συμφωνία «δεν θα είναι περίπατος στο πάρκο», αλλά συνέχισε λέγοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να μετατρέψει αυτή την άνευ προηγουμένου εμπειρία σε «success story».

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, με σταθερό υψηλό ρυθμό αυξήθηκαν τον Ιούλιο οι χορηγήσεις δανείων στις Επιχειρήσεις της Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των Τραπεζικών δανείων προς τις μη Χρηματοπιστωτικές Επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 4,1%, όπως και τον Ιούνιο. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων προς τα Νοικοκυριά παρέμεινε, επίσης, σταθερός στο 3% τον Ιούλιο.

Στο μεταξύ, την ολοκλήρωση του ντιλ ανακοίνωσαν οι εταιρείες Nestle και Starbucks. Όπως προβλέπει η συμφωνία, η ελβετική επιχείρηση ειδών διατροφής θα λανσάρει στην αγορά και τα σούπερ μάρκετ συσκευασμένο καφέ και τσάι μάρκας Starbucks, σε όλο τον κόσμο.

Επιπλέον, μερίδιο στη Ryanair απέκτησε το αμερικανικό hedge fund, Harris Associates. Η εταιρεία, με έδρα το Σικάγο, πήρε 3,07% της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους. Η ιρλανδική αεροπορική σημείωσε ότι οι συμμετοχές της Harris έφτασαν το 3%, στις 22 Αυγούστου και ήταν αξίας περίπου 540 εκατ. δολαρίων, το συγκεκριμένο διάστημα.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε μόλις 0,03% στις 385 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,52% στις 7.617 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,09% στις 12.527 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,11% στις 5.484 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,55% στις 9.606 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου σημείωσε απώλειες 0,85% στις 20.620 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,2% στα 68,74 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,1% στα 1.215 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,5% έναντι του δολαρίου στο 1,1729 από 1,1677 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v