Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι δασμοί «κοκκίνισαν» τις ευρωαγορές

Με πτώση άνω του 1% έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι. Εβδομαδιαίες απώλειες για τον Stoxx 600. Ισχυρές πιέσεις στο ευρώ. Οριακή άνοδος για τον χρυσό.

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι ευρωαγορές καθώς επέστρεψαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για μια εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να επιβάλει επιπλέον δασμούς σε κινεζικά προιόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων. Επιπλέον, ο Τραμπ απείλησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου με αποχώρηση των ΗΠΑ αν δεν αλλάξει ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η χώρα του.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος άνοιξε πάλι το μέτωπο με την Ευρώπη καθώς απέρριψε την προσφορά της ΕΕ να εξαλειφθούν εντελώς οι δασμοί στα αυτοκίνητα, χαρακτηρίζοντάς την «ανεπαρκή».

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, o πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 2%, τον Αύγουστο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat. Τον Ιούλιο ήταν 2,1%.

Το νούμερο είναι χαμηλότερα από το μέσο όρο εκτιμήσεων δημοσκόπησης του Reuters, που έκανε λόγο για αμετάβλητη μέτρηση.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τα ενεργειακά κόστη και τα μη επεξεργασμένα είδη διατροφής, τον οποίο παρακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις αποφάσεις της, υποχώρησε στο 1,2% σε ετήσια βάση, από 1,3% τον Ιούλιο.

Επιπλέον, υποχώρησαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Ιούλιο, χωρίς να ενισχύονται όμως οι ανησυχίες για την κατανάλωση, που παραμένει οδηγός της ανάπτυξης στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Οι πωλήσεις λιανικής, ένας δείκτης που συχνά αναθεωρείται, κινήθηκε 0,4% χαμηλότερα σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την αρμόδια στατιστική υπηρεσία.

Στο μεταξύ, η βρετανική Whitbread ανακοίνωσε ότι συμφώνησε στην εξαγορά της αλυσίδας καφέ Costaστην Coca Cola έναντι 3,9 δις. στερλίνες. Σημειώνεται ότι η Whitbread είχε εξαγοράσει το 1995 την αλυσίδα Costa μόλις με 19 εκατ. στερλίνες, όταν αριθμούσε μόλις 39 μαγαζιά.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,8% στις 382 μονάδες. Στην εβδομάδα ο εν λόγω δείκτης έχασε 0,3%.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,11% στις 7.432 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 1,04% στις 12.364 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 1,3% στις 5.406 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,72% στις 9.399 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου σημείωσε απώλειες 1,1% στις 20.269 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,5% στα 69,91 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,1% στα 1.206 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,6% έναντι του δολαρίου στο 1,1598 από 1,1669 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v