Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Στο επίκεντρο οι αυξανόμενες εμπορικές διαμάχες ΗΠΑ-Κίνας και οι νέες κινήσεις από τους δύο παίκτες. Τελευταία ομιλία -State of the Union- για τον Γιούνκερ. Το ενδιαφέρον και στις εξελίξεις του Brexit. Αύξηση κερδών για την Inditex (Zara).

Ανοδικές κινήσεις σημειώνονται στα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και το επενδυτικό κλίμα δοκιμάζεται από νέες εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, όσον αφορά το εμπόριο.

Χαμηλότερα κινήθηκαν και οι αγορές στην Ασία, ύστερα από τα νέα ότι η Κίνα ζήτησε άδεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για να επιβάλει κυρώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κίνηση ήρθε μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα μπορούσε να χτυπήσει τις κινεζικές εισαγωγές με νέους φόρους σε προϊόντα αξίας 267 δισ. δολαρίων.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, το ενδιαφέρον στρέφεται στις ειδήσεις για το Brexit. Κάποια μέλη του κυβερνώντος κόμματος έχουν συναντηθεί για να συζητήσουν πώς θα μπορούσαν να αναγκάσουν την Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, να παραιτηθεί, όπως μεταδίδει το BBC.

Την ίδια ώρα, την τελευταία του ομιλία για την «Κατάσταση της Ενωσης» (State of the Union) εκφωνεί σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και σε αυτή αναμένεται να δώσει το στίγμα των προθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκλογική χρονιά που έρχεται.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης ρούχων, η Inditex, ιδιοκτήτρια της αλυσίδας καταστημάτων Zara, ανακοίνωσε ότι είχε 3% αύξηση στα κέρδη του πρώτου εξαμήνου, ενώ κινήθηκε ανοδικά και το μικτό περιθώριο κέρδους, παρά το πιο ισχυρό ευρώ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ αλλάζει χέρια στο 1,1585 δολάριο, με ημερήσια πτώση περίπου 0,2%.

Σε αυτό το κλίμα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ξεκίνησε συνεδρίαση αμετάβλητος, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει θετική κίνηση κατά 0,2%, ο CAC στο Παρίσι ενισχύεται 0,3%, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κερδίζει 0,2%, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ υποχωρεί 0,1%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κινείται ανοδικά κατά 0,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v