Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Ντράγκι προβλημάτισε τις ευρωαγορές

Πιέσεις ασκήθηκαν στα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Παρίσι και Μιλάνο. Σε θετικό έδαφος οι δείκτες σε Φρανκφούρτη και Μαδρίτη. Ενισχύεται το ευρώ. Πτώση για πετρέλαιο και χρυσό.

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη δήλωση Ντράγκι ότι οι αβεβαιότητες σχετικά με την ανάπτυξη έχουν ενισχυθεί.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε πως παραμένουν οι ανησυχίες σχετικά με την άνοδο των πολιτικών εμπορικού προστατευτισμού, τις αβεβαιότητες στις αναδυόμενες αγορές και την άνοδο της μεταβλητότητας στις αγορές. Σημειώνεται ότι νωρίτερα η ΕΚΤ είχε διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Στο μεταξύ, αμετάβλητα στο 0,75% διατήρησε τα επιτόκιά και η Τράπεζα της Αγγλίας, όπως προέβλεπαν και οι αναλυτές.

Παράλληλα, σε σημαντική αύξηση των επιτοκίων στο 24% από 17,75% προηγουμένως προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας κόντρα στις επιθυμίες του Ταγίπ Ερντογάν. Η απόφαση προκάλεσε την ενίσχυση της τουρκικής λίρας που ενώ νωρίτερα στη σκιά των δηλώσεων Ερντογάν υποχωρούσε 3% βρέθηκε να κερδίζει 5% έναντι του δολαρίου με το αμερικανικό νόμισμα να αντιστοιχεί σε 6,02 λίρες.

Επιπλέον η προοπτική νέων εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας είχε θετικό αντίχτυπο στις ευρωαγορές, τη ν ώρα που οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με τον Καναδά διεκόπησαν προσωρινά προκειμένου αξιωματούχοι των δύο χωρών συζητήσουν τεχνικά θέματα.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,15% στις 376 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,43% στις 7.281 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,19% στις 12.055 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες μόλις 0,08% στις 5.328 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,24% στις 9.329 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου σημείωσε απώλειες 0,56% στις 20.846 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχωρεί 2,4% στα 68,70 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,2% στα 1.208 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,1676 από 1,1627 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v