Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στον Ντράγκι

Στο επίκεντρο των επενδυτών η νομισματική πολιτική και οι συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών. Αμετάβλητα επιτόκια από ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας. Σημαντική αύξηση επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.

Ενισχύεται το καλό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τις μεσημεριανές ώρες, παρά την πιο συγκρατημένη έναρξη συνεδριάσεων, με το ενδιαφέρον στραμένο στις αποφάσεις των τριών Κεντρικών Τραπεζών και την ομιλία του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Στην Ευρώπη, στο επίκεντρο των επενδυτών βρίσκεται η νομισματική πολιτική, με τρεις συνεδριάσεις προγραμματισμένες για σήμερα.

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Σε σημαντική αύξηση των επιτοκίων, κόντρα στις επιθυμίες του κου Ερντογάν προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας. Σήμερα ανακοίνωσε ότι τα επιτόκια εβδομάδας ανεβαίνουν από το 17,75% στο 24%.

Η απόφαση προκάλεσε άμεση ανατίμηση της τουρκικής λίρας που ενώ προηγουμένως στη σκιά των δηλώσεων Ερντογάν υποχωρούσε 3% βρέθηκε να κερδίζει 5% έναντι του δολαρίου με το αμερικανικό νόμισμα να αντιστοιχεί σε 6,02 λίρες.

Παραμένοντας στη γειτονική χώρα, διάταγμα που απαιτεί τη χρήση της λίρας για αγορά, πώληση και μίσθωση ακινήτων καθώς και για τη μίσθωση οχημάτων (leasing), υπέγραψε την Πέμπτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα συμβόλαια αγοράς, πωλήσεων και μίσθωσης κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων που έχουν γίνει σε ξένα νομίσματα θα μετατραπούν σε τουρκική λίρα εντός 30 ημερών.

Αμετάβλητα στο 0,75% διατήρησε τα επιτόκιά της η Τράπεζα της Αγγλίας, όπως προέβλεπαν και οι αναλυτές. Παράλληλα, αποφασίστηκε η διατήρηση του στόχου αγοράς ομολόγων στις 435 δισ. στερλίνες. 

«Από την προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, υπήρξαν ενδείξεις, κυρίως στις χρηματοπιστωτικές αγορές, για μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές εξελίξεις όσον αφορά τη διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ», ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

Περνώντας στις εξελίξεις του Brexit, οι επενδυτές αξιολογούν το πολιτικό σκηνικό στη Μεγάλη Βρετανία, όπου είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα συζητήσει το ζήτημα της μη επίτευξης συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά την έξοδο της χώρας από το μπλοκ.

Υπό αυτό το κλίμα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,1%, στο Παρίσι ο CAC σημειώνει θετική κίνηση κατά 0,5%, στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,6%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κερδίζει 0,6%, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ επίσης κατά 0,2%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Europe Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v