Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέμπτη μέρα απωλειών στις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Απώλειες άνω του 1% για τον FTSE 100. Θετικό πρόσημο για τον MIB στην Ιταλία. Ισχυρές πιέσεις στο πετρέλαιο.

Πτώση στις ευρωαγορές καθώς ο κορωνοϊός συνεχίζει να ανησυχεί τους επενδυτές.

«Η ραγδαία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού έχει φτάσει πλέον στο επίπεδο μιας παγκόσμιας πανδημίας», δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

Ο ίδιος τόνισε ωστόσο ότι «όλες οι χώρες μαζί μπορούν να αλλάξουν την πορεία αυτής της πανδημίας».

Στην Ιταλία, ο περιφερειάρχης στο Βένετο έκανε γνωστό ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο τα νέα κρούσματα του ιού είναι 1023, ενώ άλλα 30 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους.

Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης και ανακοίνωσε πρόγραμμα χρηματοδότησης για μικρές επιχειρήσεις.

«Αν και το μέγεθος του οικονομικού σοκ από τον Covid-19 είναι εξαιρετικά αβέβαιο, η δραστηριότητα πιθανότατα θα αποδυναμωθεί ουσιαστικά στο Ηνωμένο Βασίλειο τους επόμενους μήνες», ανέφερε η Τράπεζα της Αγγλίας.

Επιπλέον, ο νέος υπουργός Οικονομικών του Μπόρις Τζόνσον, ο Rishi Sunak, δήλωσε ότι η οικονομία αντιμετωπίζει «σημαντική επίπτωση» από την εξάπλωση του ιού, ακόμη και αν το χτύπημα θα είναι προσωρινό, ενώ αποκάλυψε σχέδιο δημοσιονομικών κινήτρων ύψους 30 δισ. βρετανικών λιρών (39 δισ. δολαρίων).

«Η οικονομία μας είναι ισχυρή, τα δημόσια οικονομικά μας είναι υγιή, οι δημόσιες υπηρεσίες μας είναι καλά προετοιμασμένες», είπε καθώς ξεκίνησε την ετήσια ομιλία του προϋπολογισμού στο κοινοβούλιο την Τετάρτη.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,74% στις 333 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,4% στις 5.876 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,35% στις 10.438 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,57% στις 4.610 μονάδες ενώ ο MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,33% στις 17.928 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 2,6% στα 33,46 και ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,8% στα 1.647 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1271 από 1,1282 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v