Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαζεύονται τα κέρδη στις ευρωαγορές

Αναπόφευκτη η ύφεση στην ευρωζώνη το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, σημειώνει η HSBC. Στάσιμη η βρετανική οικονομία τον Ιανουάριο, ακόμη και πριν... σκάσει ο κορωνοϊός. Πτώση 3,7% για το αργό. Καθοδικά τα futures της Wall.

Μαζεύονται τα κέρδη στις ευρωαγορές

Πιο μικρά τα κέρδη των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων τις μεσημεριανές ώρες, μετά το πρωινό άλμα.

Στη Φρανφκούρτη ο DAX κερδίζει 0,3%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται οριακά, στο Παρίσι ο CAC κινείται ανοδικά κατά 0,5%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κατά 0,4% και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ γυρίζει αρνητικά κατά 0,2%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει κέρδη 0,4%. Καθοδικά τα futures της Wall, δείχνουν πτώση 2,7% για τον Dow, 2,9% για τον S&P 500 και 2,7% για τον Nasdaq.

Αναπόφευκτη δείχνει η ύφεση στην ευρωζώνη το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, καθώς ενισχύεται η επιδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της HSBC.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, σε μία από τις πιο απογοητευτικές εκτιμήσεις της για την οικονομική προοπτική των 19 κρατών-μελών, προβλέπει ότι η παραγωγή θα υποχωρήσει κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο και κατά 1% τους επόμενους τρεις μήνες.

Η επιδημία του Covid-19 έχει μολύνει τουλάχιστον 113.851 ανθρώπους παγκοσμίως ενώ περισσότεροι από 4.000 έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Μέτρα πολιτικής για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας. Μεταξύ αυτών, είναι η απόφαση-έκπληξη για μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0,25% από 0,75%, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2016. 

Ο στόχος για αγορά gilts παραμένει στα 435 δισ. στερλίνες και ο στόχος για αγορά εταιρικών ομολόγων στα 10 δισ. στερλίνες, ενώ θα υπάρξει νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης για μικρές επιχειρήσεις, το οποίο θα προσφέρει 4ετή χρηματοδότηση για τους επόμενους 12 μήνες.

Δεν αναπτύχθηκε η βρετανική οικονομία τον Ιανουάριο, με τα στοιχεία να υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη αμέσως μετά την εκλογική νίκη του Μπόρις Τζόνσον είχε μικρή διάρκεια και η δυναμική κατέβασε ταχύτητα ακόμη και πριν… σκάσουν οι φόβοι για τον κορωνοϊό τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το ΑΕΠ ήταν αμετάβλητο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, όταν αυξήθηκε κατά 0,3%. Η πρόβλεψη έκανε λόγο για άνοδο 0,2%. Η οικονομία ήταν επίσης στάσιμη τους τελευταίους τρεις μήνες της χρονιάς, για τρίτη φορά, που είναι και το μεγαλύτερο διάστημα από την οικονομική κρίση του 2009.

Στο κόκκινο τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον Nikkei στο Τόκιο να κλείνει με πτώση 2,2%, τον ASX στην Αυστραλία με απώλειες 3,6%, τον Shanghai και τον Shenzen στην Κίνα 0,9% και 1,7% αντίστοιχα, τον KOSPI στη Νότια Κορέα να κλείνει στο -2,7% και τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να υποχωρεί 0,8%.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε νέες οδηγίες στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού, με σημείο ενδιαφέροντος τις φορολογικές ελαφρύνσεις. Στις οδηγίες αυτές, συμπεριλαμβάνονται 17 μέτρα για την πρόληψη εξάπλωσης της επιδημίας και τον έλεγχο του δικτύου εφοδιασμού, των δωρεών, αλλά και της ομαλής λειτουργίας των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις αρμόδιες φορολογικές αρχές. Παράλληλα, μειώνεται το κόστος της κοινωνικής ασφάλισης αλλά και των παροχών ιατρικών υπηρεσιών, ενώ υλοποιούνται και μέτρα μείωσης του ΦΠΑ για τους φορολογούμενους.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε ένα οικονομικό πακέτο 2,40 δισ. δολαρίων Αυστραλίας (1,56 δισ. δολαρίων), το οποίο θα δαπανηθεί για την οργάνωση κλινικών αντιμετώπισης συμπτωμάτων (fever clinics) αλλά και συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, καθώς η χώρα καταπολέμα την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Χτύπημα 820 δισ. δολαρίων αναμένεται να έχει στα έσοδα ο τομέας επαγγελματικών ταξιδίων παγκοσμίως από τον κορωνοϊό, με την Κίνα να αντιπροσωπεύει τις μισές από αυτές τις απώλειες.

Οπως μεταδίδει το Reuters, τα ταξίδια προς την Ασία έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα, με τουλάχιστον τρεις στις τέσσερις εταιρείες να αναφέρουν ακυρώσεις ή αναστολές επιχειρηματικών ταξιδίων προς Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν και άλλες χώρες της Ασίας-Ειρηνικού, σύμφωνα με έρευνα του Global Business Travel Association (GBTA).

Κέρδη 0,6% για το ευρώ, στο $1,1343.

Πτώση 3,7% για το αμερικανικό αργό, στα 33,07 δολάρια ανά βαρέλι ενώ στα $35,82, με ίδια κίνηση υποχωρεί το μπρεντ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v