Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεύθερη πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Sell off στις αγορές παγκοσμίως -πόλεμος τιμών από τη Σ. Αραβία βυθίζει το πετρέλαιο 30%. Βουτιά 7,5% στη Φρανκφούρτη, 8,5% στο Λονδίνο, κατρακύλα 7% για τον Stoxx 600. Κάτω από 0,4% η απόδοση του 10ετούς Treasury. Limit down για τον S&P 500.

Ελεύθερη πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Βαριές απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο trading της Δευτέρας, καθώς οι επενδυτές παγκοσμίως παρακολουθούν την εξάπλωση του κορωνοϊού, εν μέσω ελεύθερης πτώσης των τιμών πετρελαίου, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών του ΟΠΕΚ.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX βουτάει 7,8%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 8,5%, στο Παρίσι ο CAC κατά 7,5%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ χάνει 8,02%, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ 7%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 επεκτείνει την πτώση του κατά 7%. Ο πανευρωπαϊκός πετρελαϊκός δείκτης SXEP χάνει 13,8%, σύμφωνα με το Reuters.

Κατρακυλάει η μετοχή της BP στο Λονδίνο. Με απώλειες 19,5%, τελεί υπό διαπραγμάτευση στις £317,80. Η μετοχή της Deutsche Bank βυθίζεται 14,7% στη Φρανκφούρτη, ενώ της Daimler 10,9%.

Limit down έδειξαν τα futures για τον S&P 500 και σταμάτησαν οι συναλλαγές, γεγονός που σημαίνει ότι κατέγραφε πτώση 5%, το περισσότερο που επιτρέπεται σε μία μέρα.

Οι ευρωπαϊκές αγορές ακολουθούν τις ασιατικές, όπου σημειώθηκε ισχυρή πτώση, μετά τη μη επίτευξη συμφωνίας του ΟΠΕΚ με τους συμμάχους του, για πιο βαθιές περικοπές παραγωγής πετρελαίου με στόχο τη στήριξη των τιμών.

Το αργό έχανε πάνω από 30%, ενώ στο πρωινό trading η πτώση για το αμερικανικό αργό φτάνει το 27%, στα $30,16 ανά βαρέλι και για το μπρεντ στο 25%, με την τιμή του στα $33,94 ανά βαρέλι.

Η βουτιά έρχεται μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις τιμές και να προχωρήσει σε δραματική αύξηση της παραγωγής αργού τον Απρίλιο.

Η κίνηση αυτή της Σαουδικής Αραβίας, που ουσιαστικά σημαίνει πόλεμο τιμών, έρχεται μετά την άρνηση της Ρωσίας να προβεί σε περαιτέρω μείωση παραγωγής, όπως προτάθηκε από τον ΟΠΕΚ, προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι πετρελαϊκές αγορές, που έχουν πληγεί από τις ανησυχίες για την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να μειώσει τις τιμές του πετρελαίου κατά περίπου 10%. Όπως αναφέρουν οι New York Times, μια σημαντική μείωση των τιμών του πετρελαίου θα έβλαπτε τους παραγωγούς σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα τη Βενεζουέλα και το Ιράν, των οποίων οι βασιζόμενες στο πετρέλαιο οικονομίες ήδη δέχονται πιέσεις λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΕΚ πρότεινε επιπλέον περικοπές παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Απρίλιο, αλλά η Ρωσία το απέρριψε. Χωρίς συμφωνία στο τραπέζι και καθώς το τρέχον πρόγραμμα περικοπής παραγωγής ολοκληρώνεται στα τέλη αυτού του μήνα, οι παραγωγοί θα μπορούσαν σύντομα να αντλούν όσο πετρέλαιο θέλουν.

«Το πραγματικό ρίσκο, πέρα από την τιμή του πετρελαίου, είναι ο πιστωτικός κίνδυνος αυτό που ανησυχεί την αγορά», δηλώνει στους FT ο Stephen Innes, επικεφαλής στρατηγικής στην AxiCorp.

Οι επιθετικές μειώσεις τιμών από τη Σαουδική Αραβία απειλούν τη βιομηχανία του σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, όπου στις εταιρείες ενέργειας αντιστοιχεί πάνω από το 11% της αγοράς ομολόγων υψηλής απόδοσης.

«Οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου θα μπορούσαν να μετατρέψουν το Χιούστον σε πόλη-φάντασμα, αυξάνουν την προοπτική χρεοκοπιών, μη εξυπηρετούμενων δανείων και βάζουν σε πίεση πολλές βραχυπρόθεσμες γραμμές χρηματοδότησης», προσέθεσε.

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να κυριαρχεί στις αγορές επίσης. Περισσότεροι από 106.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί παγκοσμίως και πάνω από 3.600 έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Την ίδια ώρα, τα κρούσματα στη Γερμανία έκαναν άλμα κατά 200 σύμφωνα με ενημέρωση της Δευτέρας, φτάνοντας συνολικά σε περισσότερα από 1.100. Η Ιταλία παραμένει το επίκεντρο της έξαρσης στην Ευρώπη, με περισσότερες από 7.000 περιπτώσεις.

Στα ασιατικά χρημαστιστήρια, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση 5,38%, ο Shanghai με 3,01%, ο Shenzhen με απώλειες 4,09%, ο ASX στην Αυστραλία με 7,33%, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με 4,57%, ο KOSPI στη Νότια Κορέα με 4,19%.

Στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων οδηγούνται οι επενδυτές, με την απόδοση του 10ετούς Treasury να υποχωρεί σχεδόν 30 μονάδες βάσης, στο 0,40%. Nωρίτερα άγγιξε το 0,34%, νέο χαμηλό-ρεκόρ. Ενισχύονται και τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου να υποχωρεί 10 μονάδες βάσης, στο -0,83%.

Περίπου 21 δισ. δολάρια εξαϋλώθηκαν από τις αγορές κρυπτονομισμάτων, που δεν έμειναν ανεπηρέαστες από τη βουτιά των τιμών του πετρελαίου.

Οπως μεταδίδει το MarketWatch, η συνολική αξία των ψηφιακών νομισμάτων παγκοσμίως ήταν 251,5 δισ. το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με το CoinMarketCap.com. Μία μέρα μετά, υποχώρησε στα 230,8 δισ. δολάρια.

Pimco: Τα χειρότερα έρχονται, πιθανή ύφεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Την πιθανότητα τεχνικής ύφεσης κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς αντιμετωπίζουν Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού επιβραδύνει τη ζήτηση και την προσφορά και οδηγεί τους επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια, σύμφωνα με τον Joachim Fels της Pimco.

«Τα χειρότερα για την οικονομία θα έρθουν τους επόμενους μήνες», σημειώνει ο Fels, παγκόσμιος επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Pacific Investment Management Co., σε ενημερωτικό σημείωμά του προς τους πελάτες.

Αναμένεται τουλάχιστον άλλες 50 μονάδες βάσης μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve, με πιθανότητα επιστροφής στο μηδέν και νέες αγορές assets, προσθέτει ο Fels.

Σε χαμηλό 7 ετών η διάθεση των επενδυτών στην ευρωζώνη

Στο πιο χαμηλό σημείο από τον Απρίλιο του 2013 υποχωρεί η διάθεση των επενδυτών στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού ενισχύει την προοπτική παρατεταμένης περιόδου οικονομικής αδυναμίας.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο δείκτης Sentix διολισθαίνει στο -17,1 τον Μάρτιο, από 5,2% τον Φεβρουάριο. Οικονομολόγοι του ειδησεογραφικού πρακτορείου ανέμεναν μικρότερη πτώση, στο -11,1.

Κεντρική Τράπεζα Γαλλίας: Στο 0,1% υποβαθμίζει την ανάπτυξη το Q1

Μόλις που θα αναπτυχθεί η γαλλική οικονομία αυτό το τρίμηνο, καθώς δέχεται χτύπημα από την έξαρση του κορωνοϊού και στις βιομηχανίες της και στον κλάδο των υπηρεσιών, σύμφωνα με την Τράπεζα της Γαλλίας.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η καθοδική εκτίμηση έρχεται εν μέσω ανησυχιών ότι η Ευρώπη ίσως οδηγείται σε ύφεση, μετά και το «λουκέτο» της Ιταλίας στην καρδιά της οικονομίας της, στη Λομβαρδία.

Η γαλλική οικονομία, δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, με βάση τη μηνιαία μέτρηση της Τράπεζας της Γαλλίας αναμένεται να γλιτώσει την ύφεση, με ανάπτυξη μόλις 0,1% αυτό το τρίμηνο. Έναν μήνα πριν, η κεντρική τράπεζα ανέμενε ανάπτυξη 0,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v