Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά την απόφαση της ΒοΕ

Απόφαση-έκπληξη από την κεντρική τράπεζα Αγγλίας για μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Φορολογικά μέτρα από το Πεκίνο, πακέτο 1,56 δισ. από την Αυστραλία. Ανοδος 1,8% στην Φρανκφούρτη και 1,1% στο Λονδίνο. Καθοδικά τα futures της Wall.

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά την απόφαση της ΒοΕ

Σημαντική άνοδο σημειώνουν οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την εξάπλωση του κορωνοϊού, τις τιμές του πετρελαίου και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 1,8%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 1,1%, στο Παρίσι ο CAC κερδίζει 1,9%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 2,2% ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κατά 1,8%. Ανοδο 1,2% καταγράφει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600.

Καθοδικά τα futures για το άνοιγμα της Wall. Δείχνουν απώλειες 500 μονάδων για τον Dow Jones.

Η επιδημία του Covid-19 έχει μολύνει τουλάχιστον 113.851 ανθρώπους παγκοσμίως ενώ περισσότεροι από 4.000 έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Μέτρα πολιτικής για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας. Μεταξύ αυτών, είναι η απόφαση-έκπληξη για μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0,25% από 0,75%, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2016. 

Ο στόχος για αγορά gilts παραμένει στα 435 δισ. στερλίνες και ο στόχος για αγορά εταιρικών ομολόγων στα 10 δισ. στερλίνες, ενώ θα υπάρξει νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης για μικρές επιχειρήσεις, το οποίο θα προσφέρει 4ετή χρηματοδότηση για τους επόμενους 12 μήνες.

Στο κόκκινο τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον Nikkei στο Τόκιο να κλείνει με πτώση 2,2%, τον ASX στην Αυστραλία με απώλειες 3,6%, τον Shanghai και τον Shenzen στην Κίνα 0,9% και 1,7% αντίστοιχα, τον KOSPI στη Νότια Κορέα να κλείνει στο -2,7% και τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να υποχωρεί 0,8%.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε νέες οδηγίες στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού, με σημείο ενδιαφέροντος τις φορολογικές ελαφρύνσεις. Στις οδηγίες αυτές, συμπεριλαμβάνονται 17 μέτρα για την πρόληψη εξάπλωσης της επιδημίας και τον έλεγχο του δικτύου εφοδιασμού, των δωρεών, αλλά και της ομαλής λειτουργίας των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις αρμόδιες φορολογικές αρχές. Παράλληλα, μειώνεται το κόστος της κοινωνικής ασφάλισης αλλά και των παροχών ιατρικών υπηρεσιών, ενώ υλοποιούνται και μέτρα μείωσης του ΦΠΑ για τους φορολογούμενους.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε ένα οικονομικό πακέτο 2,40 δισ. δολαρίων Αυστραλίας (1,56 δισ. δολαρίων), το οποίο θα δαπανηθεί για την οργάνωση κλινικών αντιμετώπισης συμπτωμάτων (fever clinics) αλλά και συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, καθώς η χώρα καταπολέμα την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Χτύπημα 820 δισ. δολαρίων αναμένεται να έχει στα έσοδα ο τομέας επαγγελματικών ταξιδίων παγκοσμίως από τον κορωνοϊό, με την Κίνα να αντιπροσωπεύει τις μισές από αυτές τις απώλειες.

Οπως μεταδίδει το Reuters, τα ταξίδια προς την Ασία έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα, με τουλάχιστον τρεις στις τέσσερις εταιρείες να αναφέρουν ακυρώσεις ή αναστολές επιχειρηματικών ταξιδίων προς Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν και άλλες χώρες της Ασίας-Ειρηνικού, σύμφωνα με έρευνα του Global Business Travel Association (GBTA).

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,3%, στο $1,1319, ενώ η στερλίνα κινείται ανοδικά κατά 0,2%, στο $1,2929.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,3%, στα 34,24 δολάρια/βαρέλι ενώ το μπρεντ ενισχύεται οριακά, στα $37,28.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v