Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό γύρισμα στις ευρωαγορές μετά το πρωινό ράλι

«Κλειδωμένη» η Ευρώπη, κλείνουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, δηλώνει ο Μακρόν. Βαθαίνει η πτώση, μετά το άλμα στην έναρξη συνεδριάσεων. Στο -3,4% η Φρανκφούρτη, 3,2% χάνει το Λονδίνο. Καθοδικά γύρισαν και τα futures της Wall.

Αρνητικό γύρισμα στις ευρωαγορές μετά το πρωινό ράλι

Ο κορωνοϊός επεκτείνει το κλείδωμα της Ευρώπης και συνεχίζει να τροφοδοτεί φόβους για ύφεση, την ώρα που οι επενδυτές ελπίζουν πως οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν νέα μέτρα για στήριξη της οικονομίας.

Αρνητικά γυρίζουν οι ευρωπαϊκές μετοχές μία ώρα μετά τη θετική έναρξη συνεδριάσεων.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 3,4%, μετά το άλμα 4,5% το πρωί, στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 2,7% μετά την άνοδο 3,3%, στο Παρίσι ο CAC είναι στο -2,8% μετά τα πρωινά κέρδη κατά 3,3%. Αρνητικά κινείται και ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη (-0,3%), ενώ ο ΜΙΒ στο Μιλάνο χάνει 2,4%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται αρνητικά κατά 3,3%, ενώ στο άνοιγμα κέρδιζε 2,6%.

Οι μετοχές ταξιδιωτικών εταιρειών βυθίζονται 10%. Καθοδικά γύρισαν και τα futures της Wall -δείχνουν πτώση 1% για τον Dow Jones και τον S&P 500 και 0,4% για τον Nasdaq.

Το Eurogroup χθες αποφάσισε να κάνει «οτιδήποτε χρειαστεί» για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων που διαμορφώνονται για την υγεία των πολιτών και την οικονομία. «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι για όλα», είπε ο Μάριο Σεντένο, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι το Eurogroup θα συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση, προκειμένου το πρώτο σημερινό πακέτο μέτρων να συμπληρώνεται διαρκώς.

Το κλείσιμο συνόρων, σχολείων, καταστημάτων σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας. Η Ιταλία και η Ισπανία παραμένουν οι χώρες που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο χτύπημα, αλλά και η Γαλλία και η Γερμανία καταγράφουν απότομη άνοδο στα κρούσματα. Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα κλείσει τα εξωτερικά σύνορά της την Τρίτη.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έδωσε επίσης εντολή στους Γάλλους να παραμείνουν στο σπίτι τους για 15 ημέρες, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού.

Στη Βρετανία, ο Μπόρις Τζόνσον συμβούλευσε τον κόσμο να αποφύγει τις κοινωνικές επαφές. «Τώρα είναι η ώρα να σταματήσει η μη απαραίτητη επαφή με άλλους και τα μη απαραίτητα ταξίδια. Πρέπει να αποφεύγετε τις παμπ, τα κλαμπ, τα θέατρα και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Ξεπέρασαν τις 6.000, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, τα κρούσματα του ιού στη Γερμανία, με 1.174 νέα κρούσματα να επιβεβαιώνονται μέσα στο περασμένο 24ωρο, ενώ οι ασθενείς που υπέκυψαν από επιπλοκές της ασθένειας COVID-19 ανέρχονται σε 13. Στις 7.100 ανεβάζει τον αριθμό των επιβεβαιωμένων περιστατικών το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η χώρα ίσως πηγαίνει σε ύφεση. Νέα δραματική πτώση σημειώθηκε στη Wall Street χθες, με τον Dow Jones να χάνει σχεδόν 3.000 μονάδες, στη χειρότερη μέρα από το 1987 και την τρίτη χειρότερη στην ιστορία του.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen θα κλείσει «άμεσα» την «πλειονότητα» των εργοστασίων της στην Ευρώπη για «δύο έως τρεις εβδομάδες», λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της Χέρμπερτ Ντις.

Αν και ο ίδιος δεν έδωσε λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα της αναστολής λειτουργίας των εργοστασίων, τα συνδικάτα είπαν από την πλευρά τους ότι η παραγωγή θα ανασταλεί από την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault ανακοίνωσε ότι παύει τις δραστηριότητες στην Ισπανία, αφού η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του κορωνοϊού.

Στην Ασία, με οριακή άνοδο έκλεισε ο Nikkei στο Τόκιο (+0,06%), με πτώση 0,3% ο δείκτης Shanghai, ενώ με κέρδη 0,85% κινείται ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ. Απώλειες 2,4% για τον KOSPI στη Νότια Κορέα, ενώ με ισχυρά κέρδη κατά 5,8% έκλεισε το χρηματιστήριο στην Αυστραλία.

Μαζεύονται τα κέρδη στην αγορά εμπορευμάτων. Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 2,6%, στα 29,47 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,7%, στα $30,28. Ο χρυσός υποχωρεί ελαφρώς (-0,1%), στα 1.484,80 δολάρια/ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v