Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαία «βουτιά» 18,7% στις ευρωαγορές

Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Οκτώβριο του 2008 σημείωσε ο Stoxx 600. Άνοδος την Παρασκευή στις ευρωαγορές αλλά κοντά στα χαμηλά ημέρας. "Βουτιά" 4,2% για τον χρυσό.

Περιορίστηκαν αισθητά τα κέρδη στις ευρωαγορές λίγο πριν το κλείσιμο των συνεδριάσεων μετά από πληροφορίες ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα κηρύξει τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ειδικότερα, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,4% στις 299 μονάδες (από +7,1% προηγουμένως), ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 2,46% στις 5.366 μονάδες (από +7,7%), ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα  0,77% στις 9.232 μονάδες (από +7,7%), ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε 1,83% στις 4.118 μονάδες (από +8,5%)και ο MIB στο Μιλάνο σημείωσε «άλμα» 7,12% στις 15.954 μονάδες (από +15,5%).

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, ο Stoxx 600 έκανε βουτιά 11%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση όλων των εποχών, καθώς οι αγορές αντέδρασαν βίαια στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει τις πτήσεις προς ΗΠΑ από Ευρώπη.

Στο μεταξύ, για μια πρωτοφανή κρίση, που όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί, μίλησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοινώνοντας μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Δεν είναι δυνατό να σταματήσουμε τον ιό, είναι όμως εφικτό να περιορίσουμε την εξάπλωση με μέτρα όπως το κλείσιμο σχολείων, συμπλήρωσε.

Η επικεφαλής της Κομισιόν υποστήριξε ότι γενικές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις δεν λειτουργούν αποτελεσματικά και ζήτησε από τα κράτη-μέλη να κινούνται με σύνεση. Στο επίπεδο της οικονομίας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε ότι πρέπει να κινηθούμε τώρα, προκειμένου το σοκ να είναι όσο μικρότερο και πιο προσωρινό γίνεται.

Οι χώρες πρέπει να ενθαρρυνθούν να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευτούν κλάδοι που απειλούνται αλλά και πολίτες. «Προσφέρουμε ‘μέγιστη ευελιξία’ σε επίπεδο ‘κρατικής βοήθειας’ και ‘συμφώνου σταθερότητας’».

Η ΕΕ κινητοποιεί 37 δισ. ευρώ για την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Οπως διεκρίνισε, οι πόροι προέρχονται κυρίως από «κοιμώμενο χρήμα», κονδύλια δηλαδή που υπάρχουν σε προγράμματα συνοχής τα οποία δεν προχωρούν και τώρα διατίθενται για άμεση χρήση.

Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να διασφαλίσουμε πως θα αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε προ ολίγου ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Ο κ. Σολτς δήλωσε πως θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις, περιλαμβανομένης και της αναβολής φόρου, σημειώνοντας πως η βοήθεια θα κοστίσει δισεκατομμύρια.

Επιπλέον, κατά 1,7% ενισχύθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, που επιβεβαίωσε την αρχική της εκτίμηση. Το αποτέλεσμα ήταν αμετάβλητο από τον Ιανουάριο.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,4%.
Ο πληθωρισμός, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, διαμορφώθηκε στο 1,7% σε ετήσια βάση και στο 0,6% σε μηνιαία.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,4% στα 31,67 ενώ ο χρυσός "βουλιάζει" 4,2% στα 1.524 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 1% έναντι του δολαρίου στο 1,1072 από 1,1181 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v