Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση ρεκόρ 12% στις ευρωαγορές

Την μεγαλύτερη «βουτιά» στην ιστορία του σημείωσε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Ρεκόρ απωλειών και για τους DAX 30 (-12,24%) και CAC 40 (-12,28%) . Πτώση 16,9% στο χρηματιστήριο του Μιλάνου. Ισχυρές πιέσεις στο ευρώ.

Πτώση ρεκόρ 12% στις ευρωαγορές

Πρωτόγνωρες απώλειες στις ευρωαγορές μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει τις αφίξεις από την Ευρώπη.

Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν όλα τα ταξίδια από τις χώρες της Ευρώπης προς την αμερικανική επικράτεια για τριάντα ημέρες, αρχής γενομένης αύριο Παρασκευή, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Ο Τραμπ ωστόσο διευκρίνισε ότι οι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που αποφάσισε να επιβληθούν δεν αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Για να εμποδιστούν νέα κρούσματα να διεισδύσουν στη χώρα μας, πρόκειται να αναστείλω όλα τα ταξίδια από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ για τις επόμενες 30 ημέρες», είπε ο Ρεπουμπλικάνος κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου χθες βράδυ.

Ο κορωνοϊός είναι μία παγκόσμια κρίση, που δεν περιορίζεται σε οποιαδήποτε ήπειρο και απαιτεί συνεργασία και όχι μονομερή δράση», ανέφεραν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε ανακοίνωσή τους.

Επιπλέον, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος-εκτόξευσε τις απώλειες στις ευρωαγορές- και από την απόφαση της ΕΚΤ να μην ακολουθήσει το παράδειγμα της FED και της Boe μειώνοντας τα επιτόκια, αν και ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας στο ευρωσύστημα.

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει και τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊό, ανακοίνωσε:

1. Πρόσθετες δράσεις μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης (LTRO) για να παρασχεθεί άμεση στήριξη του ευρωσυστήματος με ρευστότητα.

2. Στις δράσεις αναχρηματοδότησης TLTRO III θεσπίζονται πιο ευνοϊκοί όροι από τον Ιούνιο τοπυ 2020 ως το Ιούνιο του 2021.

"Η εξάπλωση του κορωνοϊού αποτελεί ένα μεγάλο σοκ στις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας", τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ίδια υπογράμμισε πως ακόμα και αν η πανδημία είναι ένα προσωρινό φαινόμενο, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 «βούλιαξε» 11,48% -η μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία του- στις 294 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 10,87% στις 5.237 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 12,24% στις 9.161 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 12,92% στις 4.044 μονάδες και ο MIB στο Μιλάνο έκλεισε με πτώση 16,92% στις 14.894 μονάδες.

Σημειώνεται ότι οι DAX 30 και CAC 40 σημείωσαν ρεκόρ πτώσης.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βουλιάζει» 5,2% στα 31,28 και ο χρυσός σημειώνει πτώση 3,4% στα 1.587 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 1,8% έναντι του δολαρίου στο 1,1076 από 1,1271 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v