Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατηφορίζουν οι ευρωπαϊκές αγορές

Στο επίκεντρο η άνοδος των κρουσμάτων, αλλά και τα εκτεταμένα lockdown σε όλον τον πλανήτη. Η Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,6%, Λονδίνο και Παρίσι χάνουν 1%.

Κατηφορίζουν οι ευρωπαϊκές αγορές

Χαμηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή, με τους επενδυτές να αξιολογούν την άνοδο των κρουσμάτων παγκοσμίως -ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο το βράδυ της Πέμπτης, ενώ οι θάνατοι είναι τουλάχιστον 53.000.

Ιταλία και Ισπανία έχουν πάνω από 115.000 και 112.000 περιπτώσεις, αντίστοιχα, ενώ η Γερμανία έχει περισσότερα από 84.000 κρούσματα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Η Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,6%, το Λονδίνο 1%, το Παρίσι 1%, η Μαδρίτη 0,3%, το Μιλάνο 1,5% ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατά 0,8%.

Οι διεθνείς αγορές έχουν χτυπηθεί το δεύτερο τρίμηνο καθώς αξιολογούνται οι δυνητικές οικονομικές συνέπειες των εκτεταμένων lockdown και της συνεχιζόμενης εξάπλωσης του ιού, σε συνδυασμό με τα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα που εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες για τον περιορισμό της κρίσης.

Καθοδικά αναθεωρεί η Morgan Stanley την πρόβλεψη για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο -3,4% από -2,4% που εκτιμούσε προηγουμένως, ενώ για το δεύτερο τρίμηνο η πρόβλεψή της κάνει λόγο για -38% από -30%.

Αλμα που έφτασε και το 5% σημείωσε η τιμή του μπρεντ καθώς το πετρέλαιο επιστρέφει σε κέρδη, μετά τα δημοσιεύματα που θέλουν μεγάλες εξαγωγικές χώρες αργού να συζητούν περικοπές παραγωγής κατά τουλάχιστον 6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Επιπλέον, πληροφορίες θέλουν τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του (ΟΠΕΚ+) να καλούν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά στην τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας. Αργότερα σήμερα, ο Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να συναντηθεί με στελέχη του κλάδου των ΗΠΑ.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,2% στα 25,37 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με άνοδο 3,4%, διαμορφώνεται στα $30,96.

Στο μέτωπο των δεδομένων, στο πιο χαμηλό σημείο όλων των εποχών υποχώρησε ο τομέας των υπηρεσιών στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, εν μέσω πανδημίας Covid-19.

Oπως μεταδίδει το MarketWatch, ο ΡΜΙ της IHS Markit έκανε βουτιά στις 26,4 μονάδες τον περασμένο μήνα από 52,6 τον Φεβρουάριο. Η τελική μέτρηση ήταν χειρότερη από την πρώτη εκτίμηση για 28,4 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα χαμηλότερο των 50 μονάδων δείχνει συρρίκνωση και υψηλότερα από αυτό το όριο ανάπτυξη.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,2% και αλλάζει χέρια στο $1,083 ενώ η στερλίνα χάνει 0,1%, στο $1,237.

Στην αγορά κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, οι αποδόσεις κινούνται σταθεροποιητικά, με του 10ετούς γερμανικού στο -0,43% και του γαλλικού αντίστοιχου τίτλου στο 0,04%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v