Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αρνητικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Παρά το πιο μαζεμένο άνοιγμα και τις προσπάθειες για σταθεροποίηση, οι δείκτες γύρισαν αρνητικά, με τη Μαδρίτη να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες. «Τίποτα δεν είναι χειρότερο, από το να κηρύξεις μία νίκη, πριν η νίκη κερδηθεί», τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σε αρνητικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η πανδημία του κορωνοϊού παραμένει στο επίκεντρο των επενδυτών και στο trading της Δευτέρα.

Παρά το πιο μαζεμένο άνοιγμα και τις προσπάθειες για σταθεροποίηση, δεκαπέντε λεπτά μετά την έναρξη συνεδριάσεων, γύρισαν αρνητικά κατά 1 με 2%, ενώ τις μεσημεριανές ώρες η τάση φρέναρε. 

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,1%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,5%, στο Παρίσι ο CAC χάνει 1%, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κινείται 1,4% αρνητικά, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κατά 2,1%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,1%.

Οι διεθνείς αγορές δέχονται πλήγμα από την πανδημίας που έχει ήδη μολύνει περισσότερους από 720.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο και έχει οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον 33.925, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου John Hopkins.

Το 4,7% φτάνει το ποσοστό των ανθρώπων που, μέχρι την Κυριακή το απόγευμα, έχασε τη ζωή του από την ασθένεια. 

Το ποσοστό των ανθρώπων που έχει πεθάνει από τη νόσο ποικίλλει από χώρα σε χώρα. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι υπάρχουν τόσες πολλές αβεβαιότητες, και μάλιστα για τον πραγματικό αριθμό των λοιμώξεων, που παραμένει σχεδόν αδύνατο να εξάγουν ισχυρά συμπεράσματα για το ποσοστό θνησιμότητας.

Σύμφωνα με τον Mike Ryan, διευθυντικό στέλεχος του προγράμματος έκτακτης ανάγκης υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπάρχουν τέσσερις παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στο διαφορετικό ποσοστό θνησιμότητας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέκεινε τις οδηγίες για κοινωνική απομάκρυνση σε εθνικό επίπεδο μέχρι τις 30 Απριλίου, κάνοντας πίσω από τα προηγούμενα σχόλια του, σύμφωνα με τα οποία ήθελε η χώρα να ξαναπιάσει δουλειά μέχρι το Πάσχα.

«Τίποτα δεν είναι χειρότερο, από το να κηρύξεις μία νίκη πριν η νίκη κερδηθεί», είπε σε ενημέρωση Τύπου, προσθέτοντας ότι το ποσοστό θανάτου από κορωνοϊό πιθανότατα θα αυξηθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη ο αριθμός των θανάτων κινήθηκε χαμηλότερα στην Ιταλία, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα. Το «λουκέτο» ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα παραταθεί και μετά τις 3 Απριλίου.

Στην αγορά εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου στο trading κατά τις ασιατικές ώρες, χτύπησαν χαμηλό 17 ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v