Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένες κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Το άλμα της κινεζικής μεταποίησης τον Μάρτιο δίνει στήριξη στα χρηματιστήρια, αν και τα κέρδη μαζεύονται τις μεσημεριανές ώρες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,1%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,3%, στο Παρίσι ο CAC κινείται 0,7% χαμηλότερα.

Συγκρατημένες κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Σε ιδιαίτερα θετικό έδαφος κινήθηκαν στην έναρξη των συνεδριάσεων και τις πρωινές ώρες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, μετά τις θετικά πρόσημα της Ασίας και τα στοιχεία για την ανάκαμψη της κινεζικής μεταποίησης.

Κατά τις μεσημεριανές ώρες, ωστόσο, η κίνηση μαζεύεται. Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,1%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,3%, στο Παρίσι ο CAC κινείται 0,7% χαμηλότερα, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ ενισχύεται 0,6%, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ υποχωρεί 0,1%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο κατά 0,3%.

Οι ευρωπαϊκές αγορές αντιδρούν θετικά στην είδηση για τον δείκτη ΡΜΙ μεταποίησης Μαρτίου, που ήταν καλύτερος από ό,τι αναμενόταν. Ο δείκτης έκανε άλμα στις 52 μονάδες τον Μάρτιο, από το ιστορικό χαμηλό των 35,7 μονάδων τον Φεβρουάριο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν πως ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 45 μονάδες.

Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν πως ο δείκτης ίσως υπερβάλλει ως προς την πραγματική βελτίωση, καθώς «μετρά» το καθαρό ισοζύγιο των εταιρειών που ανακοινώνουν επέκταση ή συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Την ίδια ώρα, ο κορωνοϊός συνεχίζει να κυριαρχεί στο παγκόσμιο κλίμα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημειώνει ότι υπάρχουν περισσότερες από 782.000 περιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο και τουλάχιστον 37.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τον πιο υψηλό αριθμό περιπτώσεων. Ακολουθεί η Ιταλία και η Ισπανία, η Κίνα και η Γερμανία.

Στο μέτωπο των δεδομένων, αμετάβλητο διατηρήθηκε το ΑΕΠ τους τελευταίους τρεις μήνες του 2019, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, που δείχνουν ότι η οικονομία δεν αναπτύχθηκε -σε τριμηνιαία βάση- ακόμη και πριν από το χτύπημα του κορωνοϊού.

Η εθνική στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι το ΑΕΠ ήταν αμετάβλητο το τελευταίο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας την αρχική της εκτίμηση.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,1% τους τρεις τελευταίους μήνες του 2019.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 5%, στα $21,09 ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με άνοδο 0,1%, διαμορφώνεται στα 22,79 δολάρια. Πτώση 0,4% καταγράφει ο χρυσός, στα 1.637,10 δολάρια/ουγγιά.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κινείται κατά 6,6 μονάδες βάσης ανοδικά, στο -0,46%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v