Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι στις ευρωαγορές

Κέρδη άνω του 4% στα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. «Βουτιά» 4,6% για το πετρέλαιο. Άνοδος για τον χρυσό. Οριακές διακυμάνσεις για το ευρώ.

Ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές μετά από τις πρώτες ενδείξεις επιβράδυνσης του ρυθμού εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, δημιουργούνται ελπίδες για την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη, την ήπειρο με τους περισσότερους θανάτους, που αρχίζει να βλέπει τους αριθμούς να μικραίνουν.

Στην Ιταλία, «η καμπύλη αρχίζει να κατεβαίνει», διαπίστωνε χθες ο εκπρόσωπος του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας Σίλβιο Μπρουσαφέρο.

Και στην Ισπανία η πίεση αρχίζει να αμβλύνεται χάρη στην μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις μονάδες της εντατικής θεραπείας, ανακοίνωσε η Μαρία Χοσέ Σιέρα, του κέντρου αντιμετώπισης υγειονομικών κρίσεων.

Παράλληλα, ενθαρρυντική είναι και η είδηση ότι η Αυστρία ετοιμάζεται για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από την Τρίτη 14 Απριλίου, ενώ σχέδια για χαλάρωση της καραντίνας και επαναλειτουργία τομέων της οικονομίας αρχίζουν να κάνουν η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία.

Στο μεταξύ, σε χαμηλό όλων των εποχών βυθίζεται το επενδυτικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Απρίλιο, ενώ η οικονομία του μπλοκ βουτάει σε βαθιά ύφεση λόγω του κορωνοϊού, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο δείκτης Sentix για την ευρωζώνη κατέρρευσε στις -42,9 μονάδες από -17,1 τον Μάρτιο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου προέβλεπαν πτώση στις -30,3 μονάδες.

Επιπλέον, κατά 1,4% υποχώρησαν οι βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσίας. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 1,5%.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ήταν σχετικά σταθερή εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 3,73% στις 320 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 3,08% στις 5.406 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 5,77% στις 10.075 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 4,61% στις 4.346 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI «βουλιάζει» 4,6% στα 27,03 ενώ ο χρυσός ενισχύεται 2,6% στα 1.689 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,0793 από 1,0800 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v