Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωταγωνιστές οι αγοραστές στις ευρωαγορές

Άνοδος άνω του 1% στα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη. Υψηλότερα 3,4% το πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στην επανεκκίνηση των ευρωπαϊκών οικονομιών και στις μακροοικονομικές ανακοινώσεις.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, στο 0,3% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Απρίλιο, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων ετών, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat, που αναθεωρεί προς τα κάτω την προηγούμενη εκτίμησή της καθώς οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά περισσότερο απ’ όσο εκτιμήθηκε αρχικά.

Η Eurostat εκτιμούσε προηγουμένως πως οι τιμές καταναλωτή στη νομισματική ένωση αυξήθηκαν κατά 0,4% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, ωστόσο σήμερα μείωσε το ποσοστό αυτό στο 0,3%, το χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2016.

Επιπλέον, απότομη πτώση κατέγραψε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός της Βρετανίας και διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2016, καθώς οι εταιρείες του λιανικού εμπορίου κατέφυγαν σε εκπτώσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του shutdown, οι πετρελαϊκές τιμές έκαναν «βουτιά» παγκοσμίως και υπήρξε μείωση των τελών ύδρευσης και ενέργειας.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε στο 0,8% τον Απρίλιο από 1,5% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Στο μεταξύ, οι προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη του δεύτερου και τρίτου τριμήνου επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο στην Ευρώπη, παρά τη σταδιακή χαλάρωση των lockdowns, σύμφωνα με τα στοιχεία του Refinitiv, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι εισηγμένες στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 αναμένουν τώρα να ανακοινώσουν πτώση 48,4% στα κέρδη του β’ τριμήνου, έναντι πτώσης 46,7% που αναμένονταν πριν από μόλις μια εβδομάδα.

Παράλληλα, η Volkswagen πλήρωσε πρόστιμα ύψους 9 εκατ. ευρώ προκειμένου να κλείσει την υπόθεση στην οποία ο διευθύνων σύμβουλος και ο πρόεδρός της κατηγορήθηκαν για χειραγώγηση της αγοράς πριν το σκάνδαλο Dieselgate.

Όπως μεταδίδουν οι FT, οι Γερμανοί εισαγγελείς είχαν κατηγορήσει τους Herbert Diess και Hans Dieter Pötsch για φερόμενη απόκρυψη πληροφοριών από τους μετόχους αναφορικά με την ύπαρξη συσκευών που είχαν σχεδιαστεί για να «κλέβουν» στις δοκιμές για τις εκπομπές ρύπων, ως εκ τούτου «επηρεάζοντας παράνομα την τιμή της μετοχής της εταιρείας.»

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,98% στις 342 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,08% στις 6.067 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 1,34% στις 11.223 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,87% στις 4.496 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 3,4% στα 33,03 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,3% στα 1.749 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,6%έναντι του δολαρίου στο 1,0990 από 1,0924 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v