Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στις ευρωαγορές κόντρα στα macro

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους FTSE 100 και DAX 30 να σημειώνουν άνοδο άνω του 1%. . «Άλμα» 4,8% για το πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές παρά τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, βουτιά 3,8% σημείωσε το ΑΕΠ της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, η πτώση ήταν 3,2%.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν τριμηνιαία πτώση 3,8% και ετήσια αρνητική κίνηση κατά 3,3%.

Παράλληλα, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,2% το πρώτο τρίμηνο, που είναι η μεγαλύτερη τριμηνιαία της μείωση μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009, καθώς καταστήματα και εργοστάσια έκλεισαν τον Μάρτιο για να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Σε ετήσια βάση, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας μειώθηκε κατά 2,3% από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο ύστερα από ανάπτυξη 0,4% τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, της Destatis.

Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν το ΑΕΠ να συρρικνωθεί κατά 2,2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 2% σε ετήσια βάση σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους.

Επιπλέον, κατά 1,9% υποχώρησαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα υποχωρήσει κατά 1,8%.

Σύμφωνα με το Reuters, ο δείκτης κινήθηκε αρνητικά κατά 0,7% σε σύγκριση με τον Μάρτιο, έναντι πρόβλεψης για απώλειες κατά 0,6%. Οι τιμές Ενέργειας διολίσθησαν 7,3% σε ετήσια βάση και 1,8% σε μηνιαία.

Στο μεταξύ, ο τελευταίος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο για τη μελλοντική τους σχέση δεν παρήγαγε αποτελέσματα και οι δύο πλευρές «συμφώνησαν ότι διαφωνούν», δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές, μειώνοντας περαιτέρω τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,47% στις 328 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,01% στις 5.799 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 1,24% στις 10.465 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,11% στις 4.277 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 4,8% στα 28,89 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,9% στα 1.755 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,4%έναντι του δολαρίου στο 1,0845 από 1,0806 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v