Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένουν ανοδικά οι ευρωαγορές

Υψηλότερα κινήθηκαν οι ευρωαγορές με τις εντυπώσεις να κερδίζει ο FTSE 100 με άνοδο 1,35%. Πάνω από τα 42 δολ. το πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ.

Σε ανοδική τροχιά παρέμειναν και σήμερα οι ευρωαγορές στον απόηχο του εμβολίου των Pfizer-BioNTech κατά του κορωνοϊού που εμφανίζει αποτελεσματικότητα 90%.

Στο μεταξύ, η Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε ότι «η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και τη χορήγηση μακροπρόθεσμων δανείων στις τράπεζες ως τα βασικά εργαλεία για την παροχή περαιτέρω στήριξης στην οικονομία της ευρωζώνης».

«Ενώ όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, το πρόγραμμα έκτακτης αγοράς ομολόγων PEPP και τα TLTROs έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στο υφιστάμενο περιβάλλον και μπορούν να προσαρμοστούν με δυναμικό τρόπο στην εξέλιξη της πανδημίας» σημείωσε σε συνέδριο η κα. Λαγκάρντ. «Ως εκ τούτου θα παραμείνουν τα βασικά εργαλεία για την προσαρμογή της νομισματικής μας πολιτικής» πρόσθεσε.

«Οι Ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να προετοιμάσουν τους ισολογισμούς τους για τον κίνδυνο να πληγούν από «κόκκινα δάνεια» που θα δημιουργηθούν λόγω της πανδημίας το νέο έτος», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών.

Μιλώντας στους Financial Times, η Elke Κonig, πρόεδρος του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (Single Resolution Board), απέρριψε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πως η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει ένα δίκτυο «bad banks» για να χειριστούν τα υψηλότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά προειδοποίησε πως οι τράπεζες πρέπει να εργαστούν εντατικά για να ξεχωρίσουν τα βιώσιμα από τα μη βιώσιμα δάνεια.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,08% στις 388 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,35% στις 6.382 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,4% στις 13.216 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,48% στις 5.445 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,9% στα 42,14 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,9% στα 1.860 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,5% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1753 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v