Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παίρνουν την κατηφόρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η προσοχή των επενδυτών βρίσκεται στο αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, την ώρα που η Ευρώπη μπαίνει σε lockdown για τη συγκράτηση της πανδημίς. Λιγότερο από ό,τι αναμενόταν ανέκαμψε η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας.

Παίρνουν την κατηφόρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ξανά αρνητικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή. Προηγήθηκε ολιγόλεπτη αρνητική έναρξη συνεδριάσεων, θετικό γύρισμα λίγα λεπτά μετά, ενώ αυτή την ώρα, μία ώρα και 40 λεπτά μετά το άνοιγμα, επεκτείνουν την πτώση τους, με τον DAX να χάνει πάνω από 1%.

Οι επενδυτές αναμένουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών και παρακολουθούν την άνοδο των κρουσμάτων και των περιορισμών στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Η Φρανκφούρτη χάνει 1,2%, το Λονδίνο 0,4%, το Παρίσι 1%, η Μαδρίτη 0,9% και το Μιλάνο 0,7%.

Συνεχίζεται το θρίλερ των αμερικανικών εκλογών, με τη διαφορά ψήφων μεταξύ των δυο διεκδικητών της προεδρίας να μικραίνει όλο και περισσότερο, τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να τηρεί πολεμική στάση επιμένοντας ότι γίνεται νοθεία και να προσπαθεί να βάλει νομικά εμπόδια στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, και τον υποψήφιο των Δημοκρατιών Τζο Μπάιντεν να ζητά ηρεμία και υπομονή, δηλώνοντας πεπεισμένος πως αυτός είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Στον υποψήφιο των δημοκρατικών χρειάζονται μόλις έξι εκλέκτορες καθώς προηγείται με 264 έναντι 214 του Τραμπ.

Παράλληλα, οι αγορές παρακολουθούν την εξάπλωση της Covid-19 στην Ευρώπη, με την Ιταλία να καταγράφει τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό θανάτων από τον Απρίλιο την Πέμπτη και τις ιταλικές περιοχές να εισέρχονται σε μερικά lockdown στο πλαίσιο του νέου κλιμακωτού συστήματος της κυβέρνησης. 

Στο μέτωπο των ευρωπαϊκών δεδομένων, λιγότερο από ό,τι αναμενόταν ανέκαμψε η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο, υποδηλώνοντας ωστόσο ότι η ανάκαμψη της μεταποίησης κερδίζει σταδιακά δυναμική. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,6% σε μηνιαία βάση, έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 2,7%. Σε ετήσια βάση, βούτηξε 7,3% τον Σεπτέμβριο, μετά το -9,6% του Αυγούστου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v