Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Πιέσεις ασκήθηκαν στα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη ενώ ανοδικά κινήθηκε ο γαλλικός δείκτης CAC 40. Πτώση για πετρέλαιο και χρυσό.

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά την ισχυρή άνοδο της Δευτέρας που προκάλεσε το αποτελεσματικό εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας Moderna.

Στο μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να δαπανήσει περίπου 14 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο για να βοηθήσει να μετριαστεί η αρνητική επίπτωση της πανδημίας κορωνοϊού, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς.

Ο υπουργός είχε προηγουμένως δηλώσει ότι το αρχικό ποσό των 10 δισ. ευρώ δεν θα ήταν αρκετό για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αντισταθμίσουν τις απώλειες που προκλήθηκαν από τα μέτρα περιορισμού.

Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στους κορυφαίους υπουργούς του ότι κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι πως θα επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι ο χρόνος εξαντλείται.

«Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η θέση του δεν έχει αλλάξει: το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να διασφαλίσει μια συμφωνία με την ΕΕ αλλά όχι εις βάρος των βασικών μας αρχών σε ό,τι αφορά την κυριαρχία και τον έλεγχο επί των νόμων μας, των συνόρων και των χρημάτων μας – και των αλιευμάτων μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού σε δημοσιογράφους.

Στο εταιρικό μέτωπο, βουτιά 50% έκαναν τα έσοδα της EasyJet τη χρονιά που ολοκληρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς η πανδημία κορωνοϊού πάτησε φρένο στις αεροπορικές εταιρείες.

Η βρετανική αεροπορική ενημέρωσε ότι αναμένει να πετάξει περίπου στο 20% της προγραμματισμένης χωρητικότητας τους τρεις τελευταίους μήνες του 2020.

Τα έσοδά της έφτασαν στα £3 δισ. για όλο το οικονομικό έτος του 2020, καταγράφοντας πτώση 52,9% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,24% στις 388 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,87% στις 6.365 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,04% στις 13.133 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,21% στις 5.483 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 1% στα 40,94 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,2% στα 1.884 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται οριακά υψηλότερα 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1863 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v