Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη μέρα πτώσης στις ευρωαγορές

Βαριές απώλειες στα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Οριακή πτώση για τον χρυσό. Υποχωρεί το ευρώ.

Πτώση σημείωσαν οι ευρωαγορές καθώς προβληματίζουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ειδικότερα, η Γαλλία ενδέχεται να χρειαστεί και τρίτο lockdown κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών του Φεβρουαρίου, λόγω των νέων παραλλαγών του SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο κορυφαίος σύμβουλος της κυβέρνησης σε θέματα που αφορούν την πανδημία.

«Πιθανότατα θα χρειαστεί μια νέα καραντίνα. Το αν θα είναι πολύ αυστηρή, όπως του Μαρτίου, ή πιο χαλαρή, όπως εκείνη του Νοεμβρίου, είναι πολιτική απόφαση», είπε ο Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί, ο επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου που συμβουλεύει την κυβέρνηση, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι BFM TV.

Στο μεταξύ, στις 90,1 μονάδες υποχώρησε το επιχειρηματικό κίμα στη Γερμανία τον Ιανουάριο, υποχωρώντας από τις 92,1 του Δεκεμβρίου. Το αποτέλεσμα δεν είναι σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις, όπως ενημέρωσε το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Ifo) τη Δευτέρα.

Την ίδια ώρα, η μέτρηση που αφορά την τρέχουσα οικονομική αποτίμηση έφτασε στις 89,2 αυτόν τον μήνα, ενώ ο δείκτης για τις προσδοκίες υποχώρησε στις 91,1 μονάδες. Και οι δύο ήταν χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν.

Στο εταιρικό μέτωπο, ο όμιλος Volkswagen αντιμετωπίζει πρόστιμο άνω των 100 εκατ. ευρώ γιατί δεν κατάφερε να πιάσει τους στόχους για τους ρύπους των αυτοκίνητων που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020.

Ο όμιλος VW, που κατέχει τις μάρκες μαζικής παραγωγής VW, Audi, Porsche, Skoda και Seat, κατάφερε να μειώσει τις μέσες εκπομπές CO2 στα νέα αυτοκίνητα που πωλήθηκαν στην ΕΕ πέρυσι κατά περίπου 20% σε 99,8 γραμ./χλμ. Όμως, η τελική επίδοση του ομίλου στον τομέα των ρύπων ήταν περίπου 0,5 γραμ./χλμ. πάνω από τον στόχο που έχει καθορίσει η ΕΕ, σύμφωνα με τον ομιλο.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,83% στις 405 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα 0,84% στις 6.638 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 1,66% στις 13.643 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,57% στις 5.472 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,2% στα 52,34 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,1% στα 1.854 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,3% σε σχέση με το δολάριο στο 1,2142 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v