Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωαγορές

Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ισχυρή άνοδος για πετρέλαιο και χρυσό. Οριακή υποχώρηση για το ευρω.

Κέρδη στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο του εμβολιασμού στις ευρωαγορές.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,3% στις 410 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα 0,53% στις 6.523 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε οριακή άνοδο 0,02% στις 14.059 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κέρδισε 0,47% στις 5.686 μονάδες.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, υποχώρησε η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον ερευνητικό οργανισμό Sentix.

Ο δείκτης διολισθαίνει στις -0,2 μονάδες από 1,3 τον Ιανουάριο έναντι προσδοκίας των αναλυτών για περαιτέρω άνοδο σε θετικό έδαφος.

Η έρευνα επίσης έδειξε ότι η κατηγορία που αφορά την τρέχουσα αποτίμηση υποχωρεί στο -27,5, χαμηλότερα κατά μία μονάδα σε μηνιαία βάση.

Παράλληλα, αμετάβλητη σε μηνιαία βάση διατηρήθηκε η γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο, έναντι προσδοκίας για άνοδο κατά 0,3%, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή Destatis.

Σε ετήσια βάση ήταν 1,0% χαμηλότερα, ενώ για όλο το 2020 έκανε βουτιά 8,5% από το 2019.

Στο πολιτικό πεδίο, σε καλό δρόμο για σχηματισμό νέας ιταλικής κυβέρνησης βρίσκεται ο Μάριο Ντράγκι, αφότου ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κέρδισε την αρχική υποστήριξη ορισμένων από τα μεγαλύτερα κόμματα.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Ντράγκι θα ξεκινήσει δεύτερο γύρο συνομιλιών με τα κόμματα τη Δευτέρα, ενώ αναμένεται να συναντήσει συνδικάτα και επιχειρηματικά λόμπι. Με δεδομένο ότι οι συνομιλίες θα πάνε καλά, ο Ντράγκι θα μπορούσε να ανακοινώσει τα ονόματα του υπουργικού συμβουλίου αυτή την εβδομάδα, πριν τις ψηφοφορίες εμπιστοσύνης.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,8% στα 57,88 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει άνοδο 1,4% στα 1.838 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται οριακ΄χαμηλότερα 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,2047 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v