Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή πτώση στις ευρωαγορές

Συγκρατημένες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την προσοχή των επενδυτών να βρίσκεται στραμμένη στα ομόλογα. «Άλμα» 3% για το πετρέλαιο.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να προβληματίζονται με την άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων ομολόγων», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Εντός του συνόλου δεικτών που παρακολουθούμε για να εκτιμήσουμε αν οι συνθήκες χρηματοδότησης εξακολουθούν να είναι ευνοϊκές, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων είναι ιδιαίτερα σημαντικές, διότι είναι καλοί πρώτοι δείκτες του τι συμβαίνει, καθώς οι τράπεζες χρησιμοποιούν τις αποδόσεις ως αναφορά για τον καθορισμό της τιμής των δανείων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», δήλωσε η Λαγκάρντ στην εναρκτήρια σύνοδο ολομέλειας της Εβδομάδας Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2021.

Στο μεταξύ, στις 92,4 μονάδες αυξήθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας βελτίωση κατά 2,3 μονάδες, μετά τις 90,1 του Ιανουαρίου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Ifo) με έδρα το Μόναχο.

Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής αποτίμησης διαμορφώθηκε στις 90,1 μονάδες αυτόν τον μήνα, κατά 1,4 μονάδα υψηλότερα από τον Ιανουάριο, ενώ μέτρηση που αφορά τις προσδοκίες έκανε άλμα στις 94,2, σημειώνοντας άνοδο 3,1 μονάδων σε μηνιαία βάση. Και τα δύο αυτά αποτελέσματα ήταν καλύτερα από το αναμενόμενο.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,44% στις 413 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα 0,18% στις 6.612 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,31% στις 13.950 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,11% στις 5.767 μονάδες.

Παράλληλα, η Ευρώπη θα αποφασίσει εάν θα παρατείνει την αναστολή των κανόνων της που περιορίζουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέη, γνωστοί ως Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ), τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε τη Δευτέρα ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.

«Τις επόμενες εβδομάδες θα αποφασίσουμε αν και πώς θα επεκτείνουμε το πάγωμα του Συμφώνου και τους επόμενους μήνες θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πώς να το αναπροσαρμόσουμε, σύμφωνα με τους νέους στρατηγικούς στόχους της Ευρώπης», δήλωσε ο Τζεντιλόνι στην εφημερίδα La Stampa, σύμφωνα με το Reuters.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 3% στα 61,02 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει άνοδο 1,9% στα 1.810 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,3% σε σχέση με το δολάριο στο 1,2158 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v