Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές

Σε ρευστοποιήσεις προχώρησαν οι επενδυτές στις ευρωαγορές με τον δείκτη CAC 40 στο Παρίσι να σημειώνει «βουτιά» 2%. Σε τροχιά ανάκαμψης το ευρώ.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές καθώς προβληματίζει τους επενδυτές η επανάκαμψη των οικονομιών από την πανδημία με το Τόκιο να κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των κρουσμάτων, την ώρα που η ΕΚΤ προχωρά στην πρώτη αναθεώρηση της στρατηγικής της μετά από 20 χρόνια.

Ειδικότερα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συμφώνησαν να αυξήσουν τον στόχο πληθωρισμού στο 2% και να αφήσουν περιθώριο να το ξεπερνούν όταν χρειάζεται, σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν γνώση του θέματος.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η απόφαση σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή από τον προηγούμενο στόχο του «χαμηλότερα, αλλά κοντά στο, 2%», που ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έκριναν ότι ήταν πολύ ασαφής. Η συμφωνία προέκυψε σε ειδική συνεδρίαση την Τρίτη και την Τετάρτη για την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης της στρατηγικής της ΕΚΤ σε σχεδόν 20 χρόνια.

«Εργαστήκαμε στο πλαίσιο της υφιστάμενης συνθήκης και λάβαμε ως δεδομένη την εντολή για τη σταθερότητα των τιμών. Η αναθεώρηση μας επέτρεψε να αμφισβητήσουμε τον τρόπο σκέψης μας, να εμπλακούμε με διάφορους εμπλεκόμενους παράγοντες, να αναστοχαστούμε, να συζητήσουμε και να καταλήξουμε σε συμφωνία για το πώς πρέπει να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας», ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο μεταξύ, στα 12,3 δισ. ευρώ έφτασε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Μάιο, σημειώνοντας πτώση από τα 15,5 δισ. που ήταν τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis), σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους ήταν €12,6 δισ.

Στις ευρωαγορές ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,72% στις 451 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,68% στις 7.030 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα 1,73% στις 15.420 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 2,01% στις 6.396 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,6% στα 72,64 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,3% στα 1.797 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,6% έναντι του δολαρίου στο 1,1865.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v