Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτική άνοδος στις ευρωαγορές

Ήπια ανοδικά κινήθηκαν τα περισσότερα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Οριακή πτώση για τον δείκτη CAC 40. Χαμηλότερα η τιμή του πετρελαίου.

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά τα καλά στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ.

«Η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης παραμένει εύθραυστη», δήλωσε νωρίτερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Συμφωνήσαμε να διατηρήσουμε τα μέτρα (έκτακτης στήριξης) τουλάχιστον έως τον Μάρτιο του 2022 και σε κάθε περίπτωση έως ότου κρίνουμε ότι η φάση της κρίσης του κορονοϊού έχει περάσει. Αν και η ανάκαμψη αρχίζει τώρα να εκδηλώνεται, παραμένει εύθραυστη», σημείωσε η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα La Provence.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ είπε, ακόμη, ότι η αύξηση των τιμών στην Ευρωζώνη οφείλεται κυρίως σε δύο αποτελέσματα βάσης. Το πρώτο αφορά τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες είχαν κατρακυλήσει κάτω από τα 25 δολάρια το βαρέλι κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να αυξηθούν στη συνέχεια και να φθάσουν τώρα τα 75 δολάρια το βαρέλι. Το δεύτερο αφορά τη Γερμανία, όπου οι συντελεστές ΦΠΑ, οι οποίοι είχαν μειωθεί πέρυσι για να στηριχθεί η ανάκαμψη, επανήλθαν από την 1η Ιανουαρίου φέτος στα προηγούμενα επίπεδά τους. Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα βάσης δεν θα έχουν διάρκεια.

Παράλληλα, η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ θα εκφωνήσει ομιλία προς υψηλόβαθμους υπουργούς της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον στη διάρκεια της σημερινής επίσκεψής της στη Βρετανία, κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά από ξένο ηγέτη εδώ και περίπου 25 χρόνια.

Η επίσκεψη της Μέρκελ θεωρείται από το Λονδίνο ευκαιρία ενίσχυσης των διπλωματικών σχέσεων με το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό του εταίρο, μετά από χρόνια αντιπαραθέσεων σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις ευρωαγορές, ο Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,26% στις 456 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα μόλις 0,08% στις 7.130 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,3% στις 15.650 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες μόλις 0,01% στις 6.552 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει πτώση 0,2% στα 75,08 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός ενισχύεται 0,4% στα 1.783 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1841 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v