Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές, στο επίκεντρο Evergrande και Fed

Νευρικότητα στην αγορά με το βλέμμα και στην επικείμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ και τις ενδείξεις που θα δώσει για το tapering. H Φρανκφούρτη χάνει 2,7%, το Λονδίνο 1,7%, το Παρίσι 2,6%, το Μιλάνο 2,7% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 2,2%.

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές, στο επίκεντρο Evergrande και Fed

Επεκτείνουν τις απώλειες τους οι ευρωπαϊκές μετοχές τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας, καθώς οι διεθνείς αγορές συνεχίζουν να ανησυχούν για το χρονοδιάγραμμα μείωσης αγορών ομολόγων (tapering) από τη κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Οι παγκόσμιες μετοχές συνεχίζουν να δυσκολεύονται τον Σεπτέμβριο, μήνα που παραδοσιακά είναι αδύναμος για τις αγορές, με τον Dow Jones να βλέπει τρεις διαδοχικές εβδομάδες απωλειών για πρώτη φορά φέτος.

H Φρανκφούρτη χάνει 2,7%, το Λονδίνο 1,7%, το Παρίσι 2,6%, το Μιλάνο 2,7% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 2,2%. Η νευρικότητα οφείλεται και στην επερχόμενη συνεδρίαση της Fed, που ξεκινάει αύριο Τρίτη. Ο πρόεδρος της, Τζερόμ Πάουελ, θα δώσει συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη -στο επίκεντρο οι ενδείξεις για tapering.

Στα ασιατικά χρηματιστήρια, τις απώλειες οδήγησε ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, ενώ οι μετοχές της κινεζικής Evergrande Group συνεχίζουν την κατηφόρα. Η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων καλείται να καταβάλει τόκους 83,5 εκατ. δολαρίων την 23η Σεπτεμβρίου για ομολογία της που λήγει τον Μάρτιο του 2022. Θα πρέπει να πληρώσει άλλα 47,5 εκατ. δολάρια τόκους για άλλη ομολογία της που λήγει τον Μάρτιο του 2024. Εάν δεν πληρώσει μέσα σε 30 ημέρες, θα θεωρηθεί πως έχει κηρύξει στάση πληρωμών.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, 33 χρόνια μετά την καθιέρωσή του, στις 30 επιχειρήσεις του DAX προστίθενται από σήμερα άλλες 10, οι οποίες ως τώρα παρέμεναν στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης MDax. Πρόκειται για τις Airbus, Zalando, Siemens Healthcare, Hellofresh, Symrise, Sartorius, Porsche Automobil Holding, Brenntag, Puma και Quiagen.

Στο επίκεντρο και η ενεργειακή αγορά της Βρετανίας. Επείγουσες κλήσεις σε μερικούς από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους της χώρας έκανε ο υπουργός Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου Kwasi Kwarteng το Σάββατο, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι 4 ακόμη ακόμη εταιρείας προμήθειας ενέργειας θα μπορούσαν να καταρρεύσουν τις επόμενες 10 μέρες, λόγω των υψηλών ρεκόρ των τιμών φυσικού αερίου και ενέργειας.

Οπως θυμίζουν οι Financial Times, 5 μικρότερες εταιρείες κατέβασαν ρολά από τις αρχές Αυγούστου καθώς οι αυξανόμενες τιμές χονδρικής έχουν αφήσει τις επιχειρήσεις με ανεπαρκείς στρατηγικές αντιστάθμ ισης ή αδύναμους ισολογισμούς, χωρίς να μπορούν να καλύψουν το κόστος της ενέργειας που είχαν δεσμευθεί να προμηθεύσουν.

Στο μέτωπο των δεδομένων, κατά 12% αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Αύγουστο σε ετήσια βάση και κατά 1,5% σε μηνιαία. Είναι η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος από το 1974, όταν οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 12,4%, κατά τη διάρκεια της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v