Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε καθοδική τροχιά οι ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος τα ευρωπαικά χρηματιστήρια στην πρώτη χρηματιστηριακή μέρα της εβδομάδας. Απογοήτευσαν τα macro. Ισχυρή άνοδος για το πετρέλαιο.

Απώλειες στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να παραμένουν προβληματισμένοι με την άνοδο του πληθωρισμού, το tapering της Fed και την άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων.

Στις ευρωαγορές, ο Stoxx 600 υποχώρησε 0,47% στις 450 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα 0,23% στις 7.011 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,79% στις 15.036 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,61% στις 6.477 μονάδες.

Στο μεταξύ, σημαντική πτώση σημείωσε η επενδυτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ερευνητικού οργανισμού Sentix.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης υποχώρησε για τρίτο διαδοχικό μήνα, από 19,6 τον Σεπτέμβριο στις 16,9 μονάδες τον Οκτώβριο - ήταν πολύ χαμηλότερος από την πρόβλεψη για περίπου 19 μονάδες.

«Τα σημάδια για την παγκόσμια οικονομία συνεχίζουν να υποδηλώνουν επιβράδυνση στη μέση του οικονομικού κύκλου. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης στη μέση του οικονομικού κύκλου προχωρά στις μεγάλες οικονομίες - πρωτίστως στις ΗΠΑ», σημειώνεται στην έκθεση.

Παράλληλα, την αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών της προβληματικής κινεζικής εταιρείας Evergrande αποφάσισαν οι αρμόδιες αρχές στο Χονγκ Κονγκ, καθώς έχασε και δεύτερη προθεσμία για την πληρωμή τόκων, ομολόγου της

Επιπλέον, η βρετανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει σήμερα ότι «ξεπεράστηκε το όριο» που της επιτρέπει να αναστείλει μονομερώς τις ιδιαίτερες τελωνειακές ρυθμίσεις μετά το Brexit που αφορούν τη Βόρεια Ιρλανδία –το λεγόμενο βορειοϊρλανδικό πρωτόκολλο–, στην καρδιά έντονης διένεξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην ομιλία που πρόκειται να απευθύνει σήμερα στο συνέδριο του Συντηρητικού κόμματος, στο Μάντσεστερ (βορειοδυτική Αγγλία), ο αρμόδιος υπουργός Ντέιβιντ Φροστ «θα απευθύνει προειδοποίηση στην ΕΕ για το βορειοϊρλανδικό πρωτόκολλο», ανέφερε σε ενημερωτικό σημείωμά του το κυβερνών κόμμα. Θα τονίσει πως οι τελωνειακές ρυθμίσεις «υπονομεύουν πλέον την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής» και ότι «ξεπεράστηκε το όριο για την καταφυγή στο άρθρο 16», σύμφωνα με το κείμενο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει άνοδο 2,6% στα 77,89 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός ενισχύεται 0,5% στα 1.766 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,3% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1628 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v