Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο οι ευρωπαϊκές αγορές, φόβοι για τον πληθωρισμό

Η Φρανκφούρτη χάνει 1,6%, το Λονδίνο 1,3%, το Παρίσι 1,5%, η Μαδρίτη 1,4% και το Μιλάνο 1,5%. Συνεχίζει να καταγράφει ρεκόρ το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο. Για πρώτη φορά, το ολλανδικό φυσικό αέριο επόμενου μήνα έφτασε στα €100 ανά MWh.

Στο κόκκινο οι ευρωπαϊκές αγορές, φόβοι για τον πληθωρισμό

Σημαντική πτώση σημειώνουν οι ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή, ακολουθώντας τις αντίστοιχες αμερικανικές καιασιατικές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 1,5%, με τις μετοχές ταξιδιωτικών εταιρειών να υποχωρούν 2,4% και να οδηγούν τις απώλειες, καθώς όλοι οι κλάδοι και τα πιο μεγάλα χρηματιστήρια βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος.

Η Φρανκφούρτη χάνει 1,6%, το Λονδίνο 1,3%, το Παρίσι 1,5%, η Μαδρίτη 1,4% και το Μιλάνο 1,5%. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται ο πληθωρισμός ευρωζώνης που θα ανακοινωθεί το μεσημέρι.

Σε υψηλό 13 ετών ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, με τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται κατά 3,4% σε ετήσια βάση. Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού αναμένεται στην Εσθονία (6,4%) και το χαμηλότερο στη Μάλτα (0,7%).

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία των προηγούμενων ημερών έδειξαν ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε υψηλό 30 ετών στη Γερμανία, στο 4,1% τον Σεπτέμβριο και σε υψηλό 13 ετών στην Ισπανία, στο 4%.

Στο μέτωπο των data, συνεχίζεται η επιβράδυνση της μεταποίησης στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο. Η έρευνα της ιδιωτικής εταιρείας IHS  Markit έδειξε ότι ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) υποχώρησε στις 58,6 μονάδες έναντι πρώτης εκτίμησης για 58,7 κι ενώ τον Αύγουστο ήταν στις 61,4 μονάδες. Είναι το πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 7 μηνών.

Αν και παραμένει σε ανάπτυξη - υπενθυμίζεται ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα υψηλότερα από τις 50 μονάδες δείχνει ανάπτυξη και χαμηλότερα από αυτό το όριο συρρίκνωση - ο δείκτης σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Απρίλιο του 2020.

Κατά 1,1% υψηλότερος ήταν ο τζίρος στο λιανεμπόριο της Γερμανίας τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,4% σε πραγματικούς όρους. Και τα δύο αποτελέσματα ήταν χαμηλότερα από τις προσδοκίες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, συνεχίζει να καταγράφει ρεκόρ το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο. Για πρώτη φορά, το ολλανδικό φυσικό αέριο επόμενου μήνα έφτασε στα €100 ανά MWh. Εναν χρόνο πριν τελούσε υπό διαπραγμάτευση χαμηλότερα από €15 ανά MWh. Υπενθυμίζεται ότι τα αποθέματα από φυσικό αέριο έως άνθρακα και νερό για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι σε έλλειψη και οι τιμές σπάνε το ένα μετά το άλλο ρεκόρ καθημερινά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v