Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ανοδική τροχιά οι ευρωαγορές

Θετικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρόλο που κατέβασαν ταχύτητα οι επιχειρήσεις στην ευρωζώνη. Υψηλότερα πετρέλαιο και χρυσός.

Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια την τελευταία μέρα της εβδομάδας.

Ο Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,46% στις 471 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα 0,2% στις 7.204 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,46% στις 15.542 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,71% στις 6.733 μονάδες.

Στο μεταξύ, κατέβασαν ταχύτητα οι επιχειρήσεις στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο καθώς είναι αντιμέτωπες με αυξημένα κόστη λόγω διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ ο τομέας των υπηρεσιών κάνει αγώνα εν μέσω συνεχιζόμενων ανησυχιών για την Covid-19, όπως έδειξε έρευνα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την ιδιωτική εταιρεία IHS Markit, ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ), που περιλαμβάνει και τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες και είναι καλή ένδειξη για τη συνολική υγεία της οικονομίας, υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών αυτό τον μήνα, στις 54,3 μονάδες, από 56,2 τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα είναι υψηλότερο από το όριο των 50 μονάδων δείχνει ανάπτυξη και χαμηλότερα από αυτό δείχνει συρρίκνωση.

Παράλληλα, μηνιαία πτώση 0,2% σημείωσε ο αριθμός των προϊόντων που αγοράστηκαν στις λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο, με το αποτέλεσμα να μην είναι σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο κατά 0,6%. Ήταν ο πέμπτος μήνας που κινήθηκαν αρνητικά.

Παρ΄ όλα αυτά, το ποσοστό εξακολουθεί να είναι 4,2% υψηλότερα σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020, τον μήνα πριν ξεσπάσει η πανδημία κορωνοϊού.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει άνοδο 0,2% στα 82,66 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός ενισχύεται 0,3% στα 1.787 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,2% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1647 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v