Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωαγορές

Σε ανοδική τροχιά κινήθηκαν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Ενισχύεται το δολάριο. Πιέσεις για το πετρέλαιο.

Κέρδη στις ευρωαγορές με περιορισμένο τζίρο λόγω της αργίας της «Ημέρας των Ευχαριστιών» στη Wall Street.

Στο μεταξύ, κατά 1,7% αυξήθηκε το γερμανικό ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, μετά από προσαρμογές όσον αφορά τις τιμές, τις εποχιακές και ημερολογιακές διακυμάνσεις.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας συνεχίστηκε και το καλοκαίρι, μετά την ανάπτυξη κατά 2,0% το δεύτερο τρίμηνο (αναθεωρημένο αποτέλεσμα με βάση τους πιο πρόσφατους υπολογισμούς).

Η αύξηση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς ήταν κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από ό,τι είχε ανακοινώσει η Υπηρεσία στην αρχική της δημοσίευση στις 29 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, επανέρχονται οι φόβοι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σχετικά με την έκθεση μεγάλων ευρω-τραπεζών σε μοχλευμένα δάνεια που έχουν χρησιμοποιηθεί από εταιρείες για επιχειρηματικές εξαγορές.

Οι φόβοι για τις επιπτώσεις μιας πιθανής βίαιης διαταραχής αθέτησης πληρωμών και χρεοκοπιών εταιρειών στην αγορά... αλά 2007-8, κάνει τους αξιωματούχους του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ να συζητούν τώρα υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για συναλλαγές με υψηλή μόχλευση, οι οποίες αφορούν ένα συγκεκριμένο μερίδιο των ισολογισμών ορισμένων μεγάλων τραπεζών που πρωταγωνιστούν σε αυτό το παιχνίδι, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg.

O ευρωπαικός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,42% στις 481 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,33% στις 7.310 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα 0,25% στις 15.917 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,48% στις 7.075 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,3% στα 78,13 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,3% στα 1.789 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1213.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v