Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη σερί πτώση στις ευρωαγορές

Με συγκρατημένες απώλειες έκλεισαν στην πλειοψηφία τους τα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Πιέσεις στο ευρώ. «Βουτιά» 4,5% για το πετρέλαιο.

Νέα πτώση στις ευρωαγορές καθώς το καθολικό lockdown της Αυστρίας προκαλεί ανησυχίες για κλείσιμο και άλλων οικονομιών στην Ευρώπη εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας.

Στο μεταξύ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι κινητήριες δυνάμεις του υψηλού πληθωρισμού πρόκειται να εξασθενίσουν μεσοπρόθεσμα, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα ποσοστά θα αυξηθούν περαιτέρω την υπόλοιπη φετινή χρονιά.

Η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ δεν θα συσφίξει πρόωρα τη νομισματική πολιτική της, λέγοντας ότι η ευρωζώνη πρέπει πρώτα να πετύχει τον στόχο του 2% όσον αφορά τον πληθωρισμό σε σταθερή βάση.

Παράλληλα, άλμα 18,4% έκαναν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Οπως ενημέρωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ήταν η μεγαλύτερη άνοδος σε ετήσια βάση από τον Νοέμβριο του 1951, όταν οι τιμές είχαν αυξηθεί 20,6%. Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, οι τιμές ενισχύθηκαν 3,8%.

Οι τιμές ενέργειας εκτινάχθηκαν 48,2% ετησίως και 12,1% μηνιαίως. Το φυσικό αέριο έκανε ετήσιο άλμα 81,4% και η ηλεκτρική ενέργεια 49,6%.

Στο εταιρικό μέτωπο, τη διαγραφή της από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανακοίνωσε η Ryanair, λέγοντας ότι ο όγκος των συναλλαγών δεν δικαιολογεί το κόστος διατήρησης της εισαγωγής της εκεί, δίνοντας χτύπημα στη θέση της βρετανικής πρωτεύουσας ως διεθνούς χρηματοπιστωτικού κέντρου.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η κίνηση επιβεβαιώνει σχέδιο που τέθηκε σε εφαρμογή αυτόν τον μήνα, όταν η ιρλανδική αεροπορική χαμηλού κόστους ανέφερε ζητήματα συμμόρφωσης που συνδέονται με την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Stoxx 600 υποχώρησε 0,33% στις 486 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα 0,45% στις 7.223 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,38% στις 16.159 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,42% στις 7.112 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει «βουτιά» 4,5% στα 75,50 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός υποχωρεί 0,1% στα 1.860 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,5% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1317 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v