Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατηφορίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η Φρανκφούρτη χάνει 1,3%, το Λονδίνο 0,5%, το Παρίσι 1,2%. Δεν αποκλείεται νέο lockdown στη Γερμανία, πολύ σοβαρή η κατάσταση, επανέλαβε ο υπουργός Υγείας της χώρας. Κατρακυλά η τουρκική λίρα, χάνει σχεδόν 3% έναντι του δολαρίου. Πτώση 1% για το αργό.

Κατηφορίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Αρνητικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τρίτη. Η Φρανκφούρτη χάνει 1,3%, το Λονδίνο 0,5%, το Παρίσι 1,2%, η Μαδρίτη 1,2%, το Μιλάνο 1,6%. Στο επίκεντρο των επενδυτών, η πρόταση Μπάιντεν για παραμονή του Πάουελ στην προεδρία της Fed, τα νέα κρούσματα και τα οικονομικά στοιχεία σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις.

Στο μέτωπο των δεδομένων, αναπάντεχα ισχυρή επιτάχυνση για τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης τον Νοέμβριο, αν και οι πιέσεις από την αύξηση των τιμών παραμένουν σε ιστορικά υψηλά σημεία. Οπως μεταδίδει το Reuters, ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών ΡΜΙ της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit έκανε άλμα στις 55,8 μονάδες από 54,2 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία. 

Στο μέτωπο των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν επανέλαβε την Τρίτη ότι η χώρα δεν μπορεί να αποκλείσει νέα lockdown εν μέσω αύξησης των μολύνσεων COVID-19.

Ο Σπαν τόνισε σε συνέντευξή του στο DLF Radio ότι η κατάσταση σε ορισμένα κρατίδια είναι «πολύ, πολύ σοβαρή» και ότι μπορεί να χρειαστούν τέτοια μέτρα για να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου.

Οι επενδυτές θα αξιολογήσουν επίσης την πρόταση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν για δεύτερη θητεία Πάουελ στην προεδρία της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Στην αγορά συναλλάγματος, συνεχίζει την πτώση της η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου την Τρίτη, φτάνοντας σε νέο ιστορικό χαμηλό, εν μέσω ανησυχιών για τις οικονομικές πολιτικές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Στην αγορά εμπορευμάτων, απώλειες 1% για το αμερικανικό αργό, στα 76 δολάρια ανά βαρέλι, καθώς οι αγορές αναμένουν ότι οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύσουν στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου για να συγκρατήσουν τις τιμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v