Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες

Βαριά ατζέντα για τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Αγγλίας, Ευρωζώνης αυτή την εβδομάδα. Αποφάσεις εν μέσω αυξημένου πληθωρισμού. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,7%, το Λονδίνο και το Παρίσι κατά 0,2%.

Θετικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες

Θετικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές τη Δευτέρα, καθώς η προσοχή απομακρύνεται από την παραλλαγή Ομικρον και κατευθύνεται στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής μεγάλων κεντρικών τραπεζών.

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,7%, το Λονδίνο και το Παρίσι κατά 0,2%, η Μαδρίτη και το Μιλάνο κατά 0,6%.

Αυτή η εβδομάδα είναι σημαντική για τη νομισματική πολιτική. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), της Ιαπωνίας, της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λαμβάνουν αποφάσεις, εν μέσω εξαιρετικά υψηλού πληθωρισμού - την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι οι τιμές καταναλωτή στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασαν στο πιο υψηλό από το 1982.

Σε ενημερωτικό σημείωμα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Société Générale Global, Klaus Baader, κάνει λόγο για βαριά ατζέντα των κεντρικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα.

Αναμένει «επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης αγορών ομολόγων και ενδείξεις για αύξηση επιτοκίων πιο νωρίς από την Fed». Επίσης, «πρόθεση να παγώσει το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ (PEPP)». Βλέπει επίσης την Τράπεζα της Αγγλίας να διατηρεί «απρόθυμα» τη θέση της και την Τράπεζα της Ιαπωνίας να διατηρεί τη διευκολυντική της στάση.

Στην αγορά εμπορευμάτων, ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, επεκτείνοντας τα κέρδη της περασμένης Παρασκευής. Το κλίμα παίρνει στήριξη από την αυξανόμενη αισιοδοξία ότι η επίπτωση της παραλλαγής Ομικρον θα είναι περιορισμένη και δεν θα επηρεάσει τη ζήτηση καυσίμων. Το αμερικανικό αργό κερδίζει 1,2%, στα $72,55 ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ 1%, στα 75,95 δολάρια ανά βαρέλι. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v